13 apr. 2023 | 11:55

Povestea celei mai vizionate fotografii din lume: Windows XP a făcut-o celebră

ACTUALITATE
Povestea celei mai vizionate fotografii din lume: Windows XP a făcut-o celebră

În 1996, fotograful Charles „Chuck” O’Rear a dat peste o imagine spectaculoasă. Oprindu-se într-o zonă din California, el a remarcat lumina plăcută de după furtună care se reflecta asupra unui deal înverzit.

Imaginea pe care a surprins-o a devenit ceea ce se crede a fi cea mai vizionată din lume și, dacă ai folosit vreodată un computer Microsoft, s-ar putea să știi la ce ne referim.

Celebra imagine, cunoscută sub numele de Bliss, a fost vândută pentru prima dată ca fotografie de stock pe Corbis, compania de licențiere a imaginilor fondată de Bill Gates, în 1989.

A ajuns cu adevărat celebră atunci când Windows XP a folosit-o, în 2001, pe post de wallpaper default (din oficiu).

Imaginea pe care a văzut-o aproape toată planeta

Unii au bănuit că imaginea ar putea fi modificată digital, dar O’Rear a susținut că fotografia este cât se poate de reală.

„Am folosit un film care avea culori vii, Fuji Film la acea vreme, iar lentilele RZ67 erau pur și simplu remarcabile. Dimensiunea camerei și a filmului au făcut diferența și cred că au ajutat fotografia Bliss să iasă și mai mult în evidență. Cred că dacă ar fi tras-0 cu 35 de milimetri, nu ar fi avut același efect”, a declarat Charles „Chuck” O’Rear .

O’Rear locuiește acum în Napa Valley, la nord de Golful San Francisco, foarte aproape de locul de origine al Bliss.

În 1996, O’Rear se îndrepta către iubita sa, care locuia lângă San Francisco. Făcea asta în fiecare vineri, luând cu el trusa de fotografie în mașină, pentru orice eventualitate. Într-o zi, în ianuarie, a văzut această imagine și a decis să profite de unica oportunitate.

O’Rear recunoaște că imaginea finală nu a fost cea pe care o urmărea, deoarece norii s-au tot mișcat cât și-a pregătit el camera foto.

Și, având în vedere că a tras pe film, nu a știut cu adevărat ce i-a ieșit până nu a developat filmul.

În mod evident, imaginea s-a dovedit a fi exact ceea  ce căuta Microsoft, astfel că gigantul i-a cumpărat numaidecât drepturile de autor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele