Populismul din majorarea pensiilor, un ”tsunami financiar”. Cum vor suferi românii, avertismentul Casei de Pensii
Anul viitor se vor majora pensiile de două ori, în parte pentru că această categorie de români este cea mai vulnerabilă. Al doilea motiv este că este un an electoral, iar pensionarii sunt primii care merg la vot de fiecare dată. Din păcate, măsura nu este una benefică pentru majoritatea românilor.
De mai mulți ani se vehiculează faptul că lipsa de sustenabilitate pe termen lung a sistemului de pensii din România. Speculațiile ar putea deveni o realitatea anul viitor, dar mai ales în 2025, când sarcina achitării unor valori fabuloase va cădea pe câștigătorii de la alegerile parlamentare, prezidențiale, europarlamentare și locale programate în 2024. Este important de reținut că, momentan, nu este foarte clar de unde vor veni banii pentru pensii, dacă nu din alte taxe și impozite pe angajați și pe mediul de afaceri.
Citește și: Majorarea pensiilor și cu 80% în 2024, confirmată oficial. Alții nu vor primi nimic, 1%
Cum au devenit pensiile o problemă, dincolo de o miză electorală
Lipsa de sustenabilitate a sistemului de pensii de la noi s-a discutat și în comisiile reunite de Buget – Finanțe și Muncă ale Senatului. În acel context, a fost prezent și șeful Casei Naționale de Pensii Publice, unde a afirmat că autoritățile s-ar putea să întâmpine probleme cu plata pensiilor în 2025.
„Impactul este de 10 miliarde pe patru luni pentru aplicarea noii legi și de 15 miliarde. Este prematur să ne pronunțăm noi acum pe ce se va întâmpla în anul 2025. Cert este că în 2024 vom avea două măriri ale pensiei”, a precizat Daniel Baciu în comisiile reunite din Senat.
Ca referință, doar pe 2024, majorarea pensiilor se va reflecta într-o lovitură de 25 de miliarde de lei la bugetul de stat. În 2025, această sumă urcă la 34 de miliarde de lei. În 2023, aceste cheltuieli fabuloase suplimentare nu au existat, iar România tot s-a confruntat cu un deficit bugetar crunt și măsuri fiscale ”scrise pe genunchi” care au lovit în micii antreprenori.
Citește și: Se schimbă legea pensiilor în România, s-a bătut palma. Toți pensionarii sunt afectați de decizia PSD – PNL
Pensiile din 2024 sunt în siguranță. Din 2025, nu este clar ce urmează
„Nu există un pericol major, doamne ferește, ca aceste pensii majorate să nu fie plătite. Ele vor fi plătite pentru că este an electoral și pentru că sunt o prioritate”, a insistat realizatorul Adrian Ursu într-o intervenție la Antena 3. Acei bani trebuie însă să vină de undeva, iar tăieri în altă parte vor exista cu siguranță. „Doar că vor tăia din altă parte. Vei sacrifica inclusiv investiții care au legătură cu PNRR-ul, pentru că ai și niște cofinanțări în multe dintre aceste proiecte”, explică realizatorul Antena 3.
„Da, cred că vor fi majorate pentru că vin alegerile și pe motive electorale, cu siguranță vor fi majorate. Însă mi-e frică că la terminarea acestui ciclu electoral o să trecem cu toții printr-un tsunami financiar cu creșteri de taxe, impozite ș.a.m.d. ceva în genul ăsta, ca să acopere măcar o parte din deficit, pentru că dacă va vom depăși deficitul aprobat în PNRR, pierdem și finanțările. Trebuie să dăm banii înapoi, ceea ce este o tragedie. Așa că parcă văd că o să crească, după care o să mai crească și inflația, o să mai crească și taxele și tot noi vom strânge cureaua”, a adăugat pe același subiect generalul Marius Crăciun.