14 mart. 2023 | 23:52

Polițiștii mi-au luat permisul: „chichița” din lege care-ți permite să urci mai repede la volan

ACTUALITATE
Polițiștii mi-au luat permisul:

În cazul în care ai dat de bucluc și ți s-a suspendat pe o anumită perioadă de timp dreptul de a conduce, trebuie să știi că legislația rutieră în vigoare prevede o modalitate prin care poți să urci mai repede la volan.

Înainte de a discuta însă despre ce spune legea și cum poți folosi normele legale în favoarea ta, ar trebui să înveți o lecție din ceea ce ți s-a întâmplat. Fără doar și poate că nu întâmplător sau nejustificat ai primit o astfel de sancțiune din partea organelor legii.

Esențial în această poveste este să admiți faptul că ai greșit și mai ales să tragi o învățătură din această situație, astfel încât să nu mai repeți greșeala făcută, nu de teama că te vei confrunta din nou cu o sancțiune, ci pentru că unele greșeli de acest tip pot atrage după sine consecințe ireparabile ce-ți pot apăsa sufletul tot restul vieții sau îți pot chiar pune viața în pericol. Din acest motiv, dacă ajuns într-o astfel de situație, ai grijă să fie pentru ultima dată!

Legea care-ți aduce permisul de conducere mai repede în buzunar, după ce ți-a fost luat de polițiști

Revenind la prevederile legale pe acest subiect, trebuie să știi că nu este un capăt de țară faptul că ți s-a suspendat dreptul de a conduce. Poți să-ți recapeți mai repede carnetul de șofer, în anumite condiții. Concret, vei reuși acest lucru dacă vei fi de acord să fii supus unui test de verificare a cunoașterii legislației rutiere.

Ca să te prezinți la un astfel de test, trebuie să ai la tine un document care-ți confirmă identitatea. Ca referință, poate fi vorba despre carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pașaport, permis de ședere sau dovada preschimbare act identitate în termenul de valabilitate.

,,Articolul 104 – alin. (1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce cu o treime, de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

b) a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei”, prevede legislația.