12 oct. 2023 | 20:56

Polițiști incompetenți, făcuți „la apelul bocancilor”: Poliția Română a ajuns vai de ea

ACTUALITATE
Polițiști incompetenți, făcuți

MAI se confruntă cu un deficit de personal care a dus la decizia de a angaja din surse externe oameni, doar pentru a avea pe hârtie posturile ocupate.

Problema este că în pofida acestor recrutări, deficitul persistă, iar la iveală ies noi probleme cauzate de lipsa de profesionalism de care dau dovadă mulți dintre cei încadrați din surse externe.

Polițiștii sunt școliți câteva luni și apoi scoși pe stradă

Adesea pregătiți o perioadă de timp prea scurtă, cât n-ai finaliza nici un curs de unghii tehnice, polițiștii sunt puși în situația de a acționa în momente delicate, viețile oamenilor depind de multe ori de această reacție și vedem tot mai multe cazuri care ne dezamăgesc de-a dreptul.

Citește și Un șofer a rămas fără permis și a primit amendă de 3.400 de lei pentru o gafă puțin știută. Conducătorii auto trebuie să afle

E evident că în doar câteva luni de pregătire nu ai cum să dobândești abilitățile necesare, nici măcar la nivel minim, mai ales că trebuie să înveți și legislație. De asta avem pe străzi oameni purtând uniforme, dar puși pe funcțiile respective „la apelul bocancilor”, fără competențe.

Despre aceaată situație critică din MAI vorbește și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Conform oficialului guvernamental, “cei recrutaţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi”. De asemenea, el vorbește despre faptul că deficitul de personal persistă în Ministerul de Interne. “E undeva la 20% în medie pe toate structurile”, a spus Predoiu.

Citește și Îți ridică mașina pe loc în România, chiar și fără greșeală. Cum am ajuns în această situație, ce spune Codul Rutier

Ministrul de Interne recunoaște că situația e critică

”Calitatea procesului de pregătire implică în discuţie problema modului de recrutare, deficitul de personal (…) În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare e vorba de pensionări anticipate.

Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 la sută, 25 la sută, media fiind 20 la sută. E vorba de aproximativ 35.000 – 40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie”, a declarat, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

”În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie.

Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (cei angajaţi din sursă externă – n.r.) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maxim de experienţă acumulată, cu un maxim de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa. În locul lor au venit tineri care nu au această expertiză şi care nu au de unde să o ia de multe ori. Pentru că această meserie nu se învaţă de la curs, nu se învaţă doar în Academie sau în şcoala de agent, se învaţă lângă cel care o ştie. Această meserie, ca şi altele, se şi fură, între ghilimele”, a adăugat Predoiu.