Poliția ungară a tras cu gaze lacrimogene asupra unor adolescenți. Copiii participau la un protest
Poliția ungară a tras cu gaze lacrimogene asupra unor adolescenți și a reținut cinci persoane la un miting organizat miercuri în fața birourilor premierului Viktor Orban, după un protest împotriva unei noi legi care ar elimina statutul de funcționar public al profesorilor.
Gaze lacrimogene trase asupra unor adolescenți
Acțiunea poliției a urmat unui miting de mii de persoane în centrul Budapestei, desfășurat miercuri, mai devreme, împotriva unei legi care ar crește semnificativ volumul de muncă al profesorilor. Protestul a fost cel mai recent dintr-o serie de demonstrații din ultimul an pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale profesorilor.
Poliția a declarat că decizia de a trage cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor a fost declanșată de un grup de participanți la mitingul de după-amiază care a mărșăluit spre birourile lui Orban, a spart baricadele din jurul unui șantier din apropiere și a aruncat cu moloz în polițiști.
Aflat la putere din 2010, Viktor Orban s-a confruntat aprig cu Uniunea Europeană în ceea ce privește normele democratice, liderul ungar înăsprind restricțiile asupra ONG-urilor, mass-media, academicienilor și judecătorilor și luând măsuri drastice împotriva drepturilor migranților și homosexualilor.
Aproape 5.000 de profesori au declarat deja că își vor părăsi profesia dacă va intra în vigoare așa-numita Lege a statutului, dar guvernul lui Orban merge mai departe cu reformele care le-ar lua profesorilor o parte din siguranța locului de muncă.
În ultimul an, profesorii au manifestat și au intrat în grevă pentru salarii mai mari, în timp ce inflația din Ungaria – care depășește 25% – erodează salariile care sunt deja sub media națională și penultimul loc între țările OCDE, potrivit datelor din 2021.
Legea răzbunării
Mulți critici se referă la legea propusă ca fiind „Legea răzbunării”, percepută ca o pedeapsă pentru rezistența de un an a profesorilor.
„Sunt total împotriva acestei legi, care nu este numită „legea răzbunării” în discursul public din întâmplare”, a declarat Katalin Torley, unul dintre cei mai vocali critici ai politicilor educaționale ale lui Orban.
„Este un răspuns la valul de proteste înregistrat în ultimul an… care a scos la iveală problemele grave ale sistemului de învățământ public.”