04 aug. 2023 | 16:29

Planeta Vulcan din Star Trek nu există, de fapt. Cum a ”șters-o” Einstein din istorie

ACTUALITATE
Planeta Vulcan din Star Trek nu există, de fapt. Cum a ”șters-o” Einstein din istorie

Dacă ai fost sau încă ești fan Star Trek, nu se poate să nu ți-l amintești pe faimosul personaj Spock. Făcea parte din mândra rasă a vulcanienilor de pe planeta Vulcan. Ei bine, realitatea acestei planete chiar a fost confirmată, pentru o vreme, de oamenii de știință, existența ei fiind anunțată oficial în 1861. Dar, peste șapte decenii, Albert Einstein, fără să vrea în mod special, a „șters” această planetă din istorie, ea redevenind o „fantomă” ce poate fi văzută doar în celebrele seriale și filme Star Trek.

Planeta Vulcan din Star Trek nu există, de fapt

Povestea planetei „dispărute” Vulcan începe de fapt, indirect, în 1846, când astronomul și matematicianul francez Urbain Le Verrier a încercat să localizeze o planetă ce nu fusese niciodată văzută de oameni, până atunci.

El pornea de la ideea că Uranus se mișcă ciudat pe orbita sa, lucru prezis și prin teoria gravitațională a lui Isaac Newton.

Analizând acest lucru, Le Verrier a găsit explicația: el a afirmat că totul poate fi explicat prin existența unei alte planete dincolo de Uranus.

Fiind în primul rând matematician, Le Verrier era mai interesat de calcule, decât de privitul prin telescop, a lăsat problema în grija astronomilor.

Confirmarea presupunerilor sale teoretice a venit pe 23 septembrie 1846, când astronomul german Johann Gottfried Galle a privit spre locul unde Le Verrier anticipase existența unei planete și a găsit… planeta Neptun, conform IFLScience.

Încurajat de descoperirea făcută pe baza calculelor sale, Le Verrier și-a îndreptat atenția către anomaliile din mișcarea altei planete pe orbita sa, Mercur.

Cum a ”șters-o” Einstein din istorie

Fiind cea mai apropiată de Soare, este și cel mai greu de observat direct. Și aici, pe modelul folosit la Uranus, a prezis că existența unei alte planete, încă neobservată, este cauza perturbărilor de mișcare mercuriene.

La 28 martie 1859, Le Verrier a primit o scrisoare de la un astronom amator, Edmond Modeste Lescarbault , doctor în Orgères-en-Beauce , despre o pată neagră pe care o văzuse trecând în fața Soarelui cu două zile înainte și care ar fi probabil tranzitul „unei planete intramercuriene” (aflată între Soare și Mercur).

Le Verrier a considerat acest lucru drept o confirmare clară a calculelor sale, iar anunțul descoperirii noului corp ceresc a fost prezentat Academiei de Științe Franceze pe2 ianuarie 1860. Noua planetă a primit numele de Vulcan, zeul roman al focului, echivalentul lui Hefaistos din mitologia greacă.

Timp de 70 de ani existența ei nu a fost contestată. Ba chiar în 1879, ziarele anunțau știrea conform căreia Vulcan va tranzita Soarele, conform calculelor făcute de un prestigios astronom, Theodor von Oppolzer. Dar Vulcan nu a apărut niciodată, deși a fost căutată multă vreme și destulă frenezie.

De ce, totuși, n-am învățat despre ea la școală? Simplu: pentru că nu există. Pe scurt, a existat 70 de ani în mod oficial, doar pe hârtie, dar nu a fost văzută concret de nimeni.

Planeta „născută” din calculele lui Le Verrier a fost „ștearsă” din istorie, prin teoria generală a relativității a lui Albert Einstein. Această teorie a fost capabilă să explice mișcarea ciudată a lui Mercur, fără a implica existența unei alte planete, adică a lui Vulcan.

Teoria consideră că gravitația este rezultatul curbării axei spațiu-timp de către corpurile cerești masive, obiectele mai apropiate de acestea fiind cele mai afectate.

Astfel, schimbarea sau oscilația lui Mercur ar putea fi explicată de această teorie, iar planetele mai îndepărtate – care sunt mai puțin afectate de curbare – sunt mai puțin perturbate de noile calcule, dată fiind distanța lor față de Soare.

Cu toate acestea, creatorii seriei originale Star Trek -ce a debutat în 1966 – au menționat că planeta Vulcan orbitează o stea numită 40 Eridani A. Iar steaua asta chiar există, și se află undeva la circa 16,3 ani lumină de Soarele nostru.

În anul 2018, a fost descoperită o planetă solidă care orbitează steaua cu pricina. Iar ăsta a fost un motiv suficient ca fanii francizei Star Trek să ceară ca numele ei să devină, în mod oficial, Vulcan.

Nu s-a numit astfel, ci 40 Eri b, spre dezamăgirea multora. Iar planeta Vulcan a rămas, în continuare, doar o „realitate” dintr-un serial de succes, dar nu și o realitate astronomică.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele