Plafonarea prețurilor la alimente, o ”victorie” costisitoare pentru români. Ce se întâmplă din 2024, se simte la raft
Autoritățile române au decis în urmă cu câteva luni să plafoneze prețurile la alimentele de bază prin limitarea adaosului comercial aplicat de comercianți. O practică similară s-a reflectat într-un dezastru în Ungaria, rafturile s-au golit, iar ungurii de la graniță au ajuns să facă pelerinaje în România pentru a-și face cumpărăturile.
Deși inflația combinată cu scumpirile la carburant și materie primă au dus la creșterea fabuloasă a prețurilor în ultimul an, autoritățile sunt încântate de efectul de la raft al măsurilor de plafonare a adaosului comercial la alimente de bază, mai ales la lactate, fructe și legume. În același timp, au admis totuși că modificarea este mică spre inexistentă la produse din carne, după cum a menționat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Ce s-a întâmplat cu prețurile la alimente plătite de români
“Categoric, atât mecanismul din primăvară, care era mecanismul voluntar, cât şi mecanismul OUG, au avut efect. În ambele cazuri am văzut reduceri ale preţurilor, mai mult la lactate, mai puţin la produse din carne. Am văzut reduceri la toate categoriile de alimente. Evident, cele mai mari s-au înregistrat la cele sezoniere, fructe şi legume. Totuşi, reduceri substanţiale s-au înregistrat la lapte şi la produsele lactate şi reduceri destul de mici la produsele din carne.
Ideea este cum mergem mai departe. Ne uităm la ce fac şi alte ţări, ne uităm şi la Grecia, ne uităm la ce au făcut francezii. Putem să ne inspirăm din diferite modele pe care le vedem în Europa. Noi, în general, recomandăm un mecanism voluntar care se pare că are mai multă flexibilitate şi cred că are şanse să ducă la efecte bune pentru populaţie, fără a perturba relaţii economice, fără a perturba retaileri, dar mai ales producători. De la un produs la altul situaţia poate să difere”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.
Ce urmează să se întâmple la raft în 2024, noul mecanism
În contextul în care actualul mecanism de plafonare a prețurilor la alimente de bază va mai fi în vigoare doar până la începutul anului viitor, 31 ianuarie, un nou mecanism urmează să fie implementat din 2024.
“Au existat măsuri luate la începutul anului numai pe zona de lactate, extinse ulterior pe zona alimentelor de bază. Acum trebuie să găsim un nou mecanism pentru anul viitor. Măsurile gândite pe termen scurt şi-au atins obiectivul şi trebuie să găsim un mecanism care să funcţioneze şi în perioada următoare”, a mai spus Chiriţoiu.