16 iun. 2023 | 14:35

Piloții ucraineni învață cum să opereze avioanele americane de luptă F-16. Cât durează totul

ULTIMA ORĂ
Piloții ucraineni învață cum să opereze avioanele americane de luptă F-16. Cât durează totul

Piloții ucraineni învață cum să opereze avioanele americane de luptă F-16. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că aceștia au început antrenamentul, dar a precizat că încă nu a fost luată decizia de a furniza Ucrainei astfel de aeronave.

Jens Stoltenberg despre antrenamentul piloților ucraineni cu avioanele F-16

Jens Stoltenberg a declarat, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării la Bruxelles, că începerea pregătirii piloților ucraineni cu avioanele F-16 oferă Alianței „opțiunea de a decide” să livreze aeronavele, iar la momentul respectiv, piloții vor fi deja pregătiți să le opereze.

Statele Unite ale Americii pot aproba sau refuza livrarea de avioane F16 către statele terțe. Washingtonul a arătat că nu va bloca astfel de livrări către Ucraina, fără însă a lăsa explicit de înțeles că le-ar putea aproba.

Cât timp va dura antrenamentul piloților ucraineni

Antrenamentul piloților ucraineni va dura câteva luni. Aceștia se vor antrena doar pe aeronave sovietice MiG-29 și Suhoi Su-27. Ucraina nu are încă piste adaptate pentru avioanele F-16, care, spre deosebire de avioanele sovietice, poate folosi armament inteligent, de producție occidentală.

Această evoluție are loc după mai multe luni de dezbateri intense ce au avut loc la Washington cu privire la riscurile ca Ucraina să folosească acest tip de avioane pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului, conform The Guardian.

Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Olanda şi Danemarca au anunțat că vor livra Ucrainei cu „înaltă prioritate” echipamente de apărare aeriană.

În această inițiativă sunt incluse sute de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune şi sisteme asociate. Livrarea echipamentelor a început și „ar trebui să fie finalizată în câteva săptămâni”, au precizat cele patru ţări, într-o declarație comună transmisă înainte de reuniunea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei convocată la Bruxelles.