13 oct. 2023 | 06:00

Piața imobiliară din România, în criză. Luna septembrie, o lovitură majoră pentru dezvoltatori, vânzători

ACTUALITATE
Piața imobiliară din România, în criză. Luna septembrie, o lovitură majoră pentru dezvoltatori, vânzători

Piața imobiliară din România a făcut subiectul multor speculații și dezbateri în ultimul an, mai ales în contextul unei crize în acest domeniu care se resimte la nivelul întregii Europe. În Marea Britanie au scăzut prețurile la apartamente cel mai mult și mai rapid de la criza din 2008.

Dezvoltatorii imobiliari din România speră ca piața să-și revină în viitorul apropiat, dar condițiile bancare în combinație cu inflația și explozia prețurilor la materiale de construcții și forță de muncă este departe de a fi un semn bun pentru industrie. Așa s-a ajuns într-o situație în care numărul tranzacțiilor s-a prăbușit, iar dincolo de opiniile pesimiste pe subiect, valorile agregate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, o instituție de stat, trădează direcția îngrijorătoare a acestui domeniu pe meleaguri mioritice.

Citește și: Piața imobiliară din România, după noul cod fiscal și majorarea TVA-ului. Ce se întâmplă cu prețurile, cu tranzacțiile

Ce se întâmplă cu casele și apartamentele din România

De aproximativ jumătate de an, dacă nu mai mult, a fost evident că piața imobiliară autohtonă este ținută în picioare de patru, cinci orașe cu o putere financiară peste medie, Cluj, București, Brașov, Constanța și Iași. Din păcate, la scară națională, niciun hub imobiliar nu mai poate deforma realitatea tristă.

Conform ANCPI, în septembrie 2023, la nivelul întregii țări, s-au tranzacționat 55.614 imobile, în cădere cu 3.811 față de luna august. În concluzie, vorbim de o diferență în minus de 6.440 de unități, apartamente, case și terenuri.

Citește și: Se întâmplă cu prețurile la apartamente în România, criza imobiliară: vânzările s-au prăbușit

Unde se mai vând locuințe în România

La fel ca în trecut, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în septembrie 2023 la București – 10.750, Ilfov – 4.024 și Brașov – 2.978. La polul opus, cele mai puține tranzacții s-au desfășurat în aceeași unitate de timp în Teleorman – 146, probabil cel mai sărac județ din România. Olt cu 213 și Covasna cu 267 încheie clasamentul de la coadă.

Tranzacțiile pe bază de credit ipotecar au mai ridicat un pic piața, dar doar în câteva situații. Ca referință, numărul ipotecilor în septembrie 2023 a fost 26.526, cu 4.357 mai mare față de acum un an, septembrie 2022. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.784, Ialomița – 2.367 și Ilfov – 2.072. La polul opus se află județele Sălaj – 58, Gorj – 68 și Covasna – 73. Pe partea de terenuri, Dolj a înregistrat cele mai multe tranzacții – 999, urmat de Arad cu 595 și Buzău – 495.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele