13 iun. 2023 | 11:55

Peștera în care poți muri instant: ce este, de fapt, Poarta lui Pluto

ACTUALITATE
Peștera în care poți muri instant: ce este, de fapt, Poarta lui Pluto

Există în Turcia un loc cel puțin ieșit din comun. Aici, din pământ, ies vapori ciudați, dar și toxici.

Locul este cunoscut sub numele de Poarta lui Pluto și se crede că ar fi fost portalul dintre două lumi.

Poarta lui Pluto este un templu religios dedicat zeului Pluto, inițial Hades, și se află lângă un oraș numit Pamukkale din sud-vestul Turciei, fiind descoperit în 2013, după ce arheologii italieni au urmat traseul unui izvor termal.

Potrivit surselor istorice, se știa că această poartă către Iad se găsește undeva în Hierapolis, localitate care a fost fondată în 190 î.e.n. de Eumenes al II-lea, regele Pergamonului.

În ciuda faptului că Hierapolis avea, mai târziu, să joace un rol important în răspândirea creștinismului în secolul I e.n., templul lui Pluto a rămas un loc în care popoarele antice puteau comunica cu zeii păgâni.

Nimeni nu are voie să intre în această peșteră

Vizitatorilor li se interzicea intrarea în interior, dar puteau să stea pe scaune înalte și să-i observe pe preoți la lucru.

„Acest spațiu este plin de vapori atât de cețoși și denși, încât cu greu se poate vedea pământul. Orice animal care intră înăuntru întâmpină moartea instantanee. Am aruncat vrăbii și imediat și-au dat ultima suflare și au murit”, scria Strabon.

Aceste decese sunt cauzate de gazele care însoțesc apele termale care ies dintr-o fisură din peșteră. În 2018, cercetătorii au examinat gazul, dioxidul de carbon vulcanic, și au descoperit că concentrația acestuia în atmosferă variază în funcție de cât de aproape ești de intrare.

În arena în care erau sacrificate animalele, nivelurile de CO2 au fost înregistrate între 4 și 53 la sută, în funcție de cât de aproape te afli de gura peșterii și de înălțimea ta față de nivelul solului.

Cu cât o ființă se află mai aproape de podea, cu atât concentrarea este mai puternică. În esență, vaporii formează un lac de vapori toxici invizibili. Vaporii sunt atât de puternici încât pot ucide un om într-un minut de la expunerea la zonele mai dense.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele