Peștele cu proprietăți miraculoase. Ce poate face chiar și după moarte, legătura cu lumina solară
Unele animale prezintă trăsături ce par desprinse dintr-un alt univers. Iar multe dintre acestea trăiesc în, încă, misterioasele adâncuri ale mărilor și oceanelor. Astfel, o specie de pește prezintă proprietăți unice, după cum au descoperit cercetătorii care l-au observat cu atenție.
Peștele cu proprietăți miraculoase
Hogfish, cunoscut și ca peștele-porc, este, ca multe alte creaturi ce trăiesc în recifele apelor calde, expert în schimbarea culorii pielii sale, exact ca un cameleon.
Această specie de pește este și un prădător de temut, fiind dotat cu maxilare proeminente, dinți puternici, iar câțiva dintre spinii de pe partea dorsală sunt dotați cu filamente subțiri ce joacă rolul de „undiță-momeală” pentru vietățile cu care se hrănește
Partea cea mai stranie a acestui pește este faptul că nici nu are nevoie să mai fie în viață, pentru a-și păstra capacitatea de camuflare.
Sigur, întrebarea ar fi cum de reușește acest lucru, din moment ce, mort fiind, nu-și mai poate folosi ochii pentru a detecta schimbările de colorit ale mediului? Cercetătorii care au studiat situația cred că răspunsul se află sub pielea peștelui, conform studiului publicat în Nature Communications.
Când un pește-porc din Golful Florida a înotat către momeala aflată pe tija de pescuit a biologului Lori Schweiker, probabil că peștele nu se gândea că e pe cale să aibă parte de un sfârșit prematur și că respectiva întâlnire – soldată cu moartea sa – va deschide un nou „bulevard” de cercetare marină.
Ce poate face chiar și după moarte
Atunci când a vrut să recupereze peștele de pe puntea ambarcațiunii în care se afla, Schweikert a observat că, deși mort, peștele și-a schimbat culoarea pielii astfel încât să se potrivească cu noul mediu în care se afla, mai precis cu culoarea podelei vasului.
Dat fiind că, în mod evident, nu își mai putea folosi ochii, biologul s-a întrebat, pe bună dreptate, cum reușește peștele să se camufleze chiar dacă nu mai trăia.
Ca multe alte creaturi ce-și pot schimba culoarea, peștele-porc are în piele un strat de celule speciale ce conțin pigmenți, numite cromatofore. Când granulele de pigmenți din aceste celule se apropie una de alta ori se îndepărtează, pielea își schimbă culoarea.
La unele animale acest lucru se declanșează vizual; ochii lor detectează, de exemplu, un prădător, lucru ce transmite un semnal către creier ce se întoarce printr-un semnal către celulele cromatofore.
Ceea ce cercetătorii au vrut să afle a fost prin ce proces acest lucru este declanșat la peștele-porc inclusiv după moartea acestuia, când ochii și creierul nu mai pot fi implicate.
Cu ajutorul microscopiei, Schweikert și echipa sa au analizat îndeaproape la ceea ce se întâmplă sub pielea peștelui. Astfel, sub stratul de cromatofore, ei au descoperit un alt strat făcut dintr-un alt tip de celule pline cu o proteină cunoscută ca opsină.
Legătura cu lumina solară
Într-o desfășurare de perfecționism inconștient, aceste două straturi lucrează împreună pentru a crea un mecanism de răspuns ce permite peștelui să-și schimbe culoarea chiar și după ce a murit.
Opsina detectează schimbările de lumină ce sunt capabile să penetreze granulele de culoare, acționând ca un senzor viu la schimbările mediului exterior.
„Animalele pot, efectiv, să facă fotografii ale propriei piei, privită din interior”, a spus Sönke Johnsen, membru al echipei de cercetători, într-o declarație.
„Într-un fel, ele pot spune animalului cum arată pielea lui, chiar dacă el nu se poate contorsiona astfel încât s-o vadă cu ochii”.
Încă nu e clar în ce fel opsina oferă înapoi aceste informații către celulele cromatofore din stratul superior. În timp ce acest rezultat al cercetării oferă, în sfârșit, un răspuns la întrebarea: de ce își schimbă culoarea în farfurie fructele de mare, implicațiile studiului sunt dincolo de lumea naturală.
Cercetătorii speră că această descoperire să poată fi folosită pentru perfecționarea unor tehnologii ce folosesc, de asemenea, senzori de feedback în buclă.