14 aug. 2023 | 06:30

Peste un milion de români rămân fără pensie, s-a schimba legea. Care este alternativa, cum alegi

ACTUALITATE
Peste un milion de români rămân fără pensie, s-a schimba legea. Care este alternativa, cum alegi

Foarte mulți români sunt nevoiți, după vârsta pensionării, să se descurce cu o sumă de bani modică. Valoarea cu pricina este o consecință a multor aspecte, începând cu perioada efectivă de cotizare, dar și cu vârsta la care ai ales să te pensionezi sau ai fost forțat de anumite circumstanțe, precum o boală, să o faci.

În situația problematică de mai sus se află peste un milion de pensionari, iar în cazul lor, s-ar putea să piardă dreptul la pensie, optând în schimb pentru un alt venit lunar, intitulat indemnizație socială. Este alegerea lor pentru ce variantă optează, dar această posibilitate a fost introdusă printr-un nou proiect legislativ tocmai pentru că indemnizația are mari șanse să fie mai mare decât pensia actuală. În mare parte, cei care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani vor beneficia de indemnizație.

Anunțul de la Ministerul Muncii pentru pensionari

După cum explică Ministerul Muncii, în cazul în care suma rezultată după recalcularea iminentă a pensiilor din România este mai mică decât indemnizația socială minimă, pensionarii pot opta pentru cea din urmă, în locul pensiei tradiționale. Este însă important de reținut că ține de pensionari să facă o cerere în acest sens în maxim trei luni din momentul în care se aplică legea.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, au atras atenția cei de la Ministerul Muncii.

Pentru a alege indemnizația socială minimă trebuie să depui o cerere prin poștă folosind un formular pretimbrat primit de a Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozile interminabile la ghișee.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele