21 aug. 2023 | 08:56

Peste 60.000 de locuri de muncă vacante în România, cu sau fără studii. Ce caută angajatorii

ACTUALITATE
Peste 60.000 de locuri de muncă vacante în România, cu sau fără studii. Ce caută angajatorii

Peste 60.000 de locuri de muncă sunt vacante în țară, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Mai bine de o jumătate dintre acestea sunt pentru persoanele fără studii sau care au doar școala primară ori gimnazială.

Locuri de muncă pentru cei fără studii

Concret, potrivit datelor furnizate de agenţii economici și consemnate în evidențele ANOFM, la nivelul întregii țări sunt 60.228 de locuri de muncă neocupate. Dintre acestea, 32.966 sunt pentru persoanele fără studii sau cu studii primare sau gimnaziale.

Domeniile ce oferă cele mai multe oportunităţi de angajare includ funcţiile de agent de securitate (4.761 locuri), agent comercial (4.384 locuri), muncitor necalificat în asamblarea și montarea pieselor (3.196 locuri), muncitor necalificat în demolarea clădirilor și în lucrări precum căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie şi parchet (2.727 locuri), curieri (2.603 locuri).

Lista continuă cu: manipulanţi de mărfuri (2.435 locuri), ambalatori manuali (2.321 locuri), lucrători comerciali (2.089 locuri), muncitori necalificaţi în spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.815 locuri), agenţi de curăţenie pentru clădiri şi mijloace de transport (1.193 locuri) şi muncitori necalificaţi în industria confecţiilor (1.050 locuri).

Locuri de muncă pentru cei cu liceu sau studii superioare

Persoanele cu studii liceale sau postliceale au la dispoziţie 13.344 de locuri de muncă. Acestea se adresează, printre altele, agenţilor comerciali, vânzătorilor, lucrătorilor comerciali, şoferilor de transport rutier de mărfuri şi tehnicilor de mentenanţă electromecanică.

Pentru cei cu studii profesionale, sunt disponibile 11.239 de locuri de muncă, precum lăcătuşi mecanici, sudori, fierari betonişti, operatori în industria confecţiilor și altele asemenea.

Din totalul de 60.228 de locuri de muncă disponibile, 2.679 sunt deschise pentru cei cu studii superioare în diverse domenii, cum ar fi inginerie, programare, contabilitate, administrare sau domenii asemănătoare.

Locuri de muncă vacante, în străinătate

De asemenea, în cadrul Spaţiului Economic European, reţeaua EURES România facilitează accesul la 139 de locuri de muncă vacante. Ofertele vin din mai multe țări.

Printre aceste țări se numără Austria (77 locuri de muncă în domenii cum ar fi șofer de autobuz/autocar, sudor TIG, constructor țevi conform ISO), Germania (11 locuri de muncă în producție și construcții) și Irlanda (11 locuri de muncă în comerț și îngrijirea copiilor).

Lista continuă cu: Belgia (11 locuri de muncă pentru tehnician industrial în automatizări și măcelari), Polonia (10 locuri de muncă pentru montatori în construcții), Olanda (10 locuri de muncă pentru legumicultori), Norvegia (8 locuri de muncă pentru constructori de nave, mecanici industriali, mecanici de motoare și sudori) și Malta (un loc de muncă pentru proiectant de software).