Peste 120.000 de euro pentru angajații care promit să aibă copii. Compania care își plătește angajații pentru a-și întemeia familii, în China
O companie oferă peste 120.000 de euro pentru a-și încuraja cei 32.000 de angajați să aibă copii. Unii dintre salariați vor primi bani pentru fiecare copil nou-născut, în fiecare an, de la prima aniversare a copilului până când acesta împlinește vârsta de cinci ani, cu o condiție.
Condiția pentru ca angajații să primească sprijin financiar pentru creșterea copiilor
Compania chineză Trip.com, una dintre cele mai mari agenții de turism online din lume, a anunțat că începând de sâmbătă va introduce noi subvenții pentru îngrijirea copiilor în valoare de 1 miliard de yuani, adică peste 120.000 de euro.
Angajații care pot primi acest ajutor sunt cei care lucrează de cel puțin trei ani în cadrul companiei. Aceștia vor primi un bonus anual în valoare de peste 1.200 de euro pentru fiecare copil nou-născut, în fiecare an, de la prima aniversare a copilului până când acesta împlinește vârsta de cinci ani.
„Prin introducerea acestui nou beneficiu pentru îngrijirea copiilor, ne propunem să oferim un sprijin financiar care să îi încurajeze pe angajații noștri să își întemeieze sau să își mărească familia fără a compromite obiectivele și realizările lor profesionale”, a declarat vineri președintele executiv al Trip.com, James Liang, într-un comunicat.
Reprezentanții Trip.com au precizat că toți angajații cu normă întreagă care au lucrat pentru companie timp de trei ani se vor califica pentru bonus, indiferent de gen, poziție sau locul de muncă.
Criză demografică în China
Anunțul Trip.com urmează unor inițiative similare ale unor companii chineze mai mici și vine în contextul în care țara se confruntă cu o criză demografică, conform CNN.
Populația Chinei s-a redus anul trecut pentru prima dată în mai bine de 60 de ani, cu doar 6,77 nașteri la 1.000 de persoane – cea mai scăzută rată de natalitate de la fondarea Chinei comuniste în 1949. Țara este acum a doua cea mai populată națiune din lume, după ce a căzut în urma Indiei, potrivit ONU.
Beijingul a renunțat în 2015 la politica „un singur copil” pe care a aplicat-o timp de decenii, permițând inițial cuplurilor căsătorite să aibă doi copii. Însă, după o scurtă creștere în 2016, rata națională a natalității a continuat să scadă.
Problema ar putea avea implicații profunde pentru țară. Aceasta se adaugă la problema îmbătrânirii populației, ar putea afecta creșterea economică și ar putea reduce veniturile fiscale și contribuțiile la un sistem de pensii care este deja pus la încercare.
„Întotdeauna am sugerat ca guvernul să dea bani familiilor cu copii… Pentru a reduce costurile familiei pentru creșterea copiilor și pentru a ajuta mai mulți tineri să își îndeplinească dorința de a avea mai mulți copii. Companiile pot, de asemenea, să joace un rol în limitele propriilor capacități pentru a construi un mediu de reproducere favorabil”, a spus Liang.
Scăderea ratei natalității nu este singura îngrijorare pentru Beijing. Mai puțini oameni din China se căsătoresc, de asemenea, ceea ce ar putea agrava problema. Conform datelor publicate de Ministerul chinez al Afacerilor Civile la începutul acestei luni, aproximativ 6,83 milioane de cupluri s-au căsătorit în 2022.
Această cifră este în scădere cu aproximativ 10,5% față de cele 7,63 milioane de căsătorii înregistrate în 2021 și este cel mai mic număr înregistrat de când ministerul a început să publice datele în 1986.
Factorii de decizie politică au relaxat și mai mult limitele referitoare la nașteri în 2021, permițând trei copii, și au intensificat eforturile de încurajare a familiilor mai mari, inclusiv printr-un plan publicat anul trecut pentru a consolida concediul de maternitate și pentru a oferi deduceri fiscale și alte avantaje familiilor.
Însă, toate aceste măsuri încă nu au dat rezultate, în contextul schimbării normelor de gen, al costului ridicat al vieții și al educației și al incertitudinii economice.