25 apr. 2023 | 13:04

Peste 106 milioane de euro pentru primul spital de campanie paneuropean. Serviciile medicale la care vor avea acces românii 

ULTIMA ORĂ
Peste 106 milioane de euro pentru primul spital de campanie paneuropean. Serviciile medicale la care vor avea acces românii 

Comisia Europeană alocă suma de 106,2 milioane de euro pentru primul spital de campanie paneuropean. În România, Italia, Franța, Belgia, Luxemburg, Germania, Portugalia și Turcia vor fi dezvoltate astfel noi capacități de echipe medicale de urgență (EMT) a rescEU.

La ce servicii medicale vor avea acces românii

Obiectivul acestei investiții este de a consolida asistența medicală de urgență acordată populațiilor afectate de dezastre majore naturale sau provocate de om, conform comunicatului de presă al Executivului european.

În cadrul acestui proiect vor fi înființate trei echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2) ce vor include servicii chirurgicale și de diagnosticare.

În plus, 17 echipe de asistență specializată vor oferi servicii de: terapie intensivă, tratare a arsurilor, transportare a pacienților, diagnosticare avansată, sprijinire a mamelor și copiilor, reeducare, asistență pentru sănătatea mintală, tratament ortopedic, laborator, aprovizionare cu oxigen și sprijin pentru telecomunicații.

De când va deveni operațional spitalul de campanie paneuropean

Această capacitate rescEU va deveni operaţională treptat, începând de anul viitor, şi va permite răspunderea la o gamă largă de scenarii de dezastre.

Echipele medicale vor putea funcţiona în mod autonom şi vor putea sprijini instituţiile naţionale de asistenţă medicală existente atunci când acestea nu sunt în măsură să facă faţă unei anumite situaţii de urgenţă.

Noua structură finanțată în totalitate de Uniunea Europeană va completa rolul esenţial pe care îl joacă deja cele 15 echipe medicale de urgenţă puse la dispoziţie de statele membre şi de statele participante la Rezerva europeană de protecţie civilă în contextul răspunsului în caz de urgenţă.

Rezerva rescEU va oferi asistență tuturor statelor membre ale Uniunii Europene și statelor participante la Mecanism și va putea fi desfășurată în țările vecine ale blocului comunitar.

Comisia Europeană va avea control asupra operațiunilor lor în strânsă cooperare cu țara gazdă a rezervei. Dezvoltarea acestei capacitați rescEU EMT este în conformitate cu inițiativa EMT a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce are ca scop reducerea pierderii de vieți și prevenirea dizabilităților pe termen lung cauzate de dezastre, epidemii și alte situații de urgență.