Pensionarii speciali să-și ia adio de la sacii de bani: UE nu întoarce foaia, nu ne dă de ales
România pare să ajungă încet, dar sigur, la o concluzie finală asupra unuia dintre cele mai mediatizate și controversate subiecte din zona socio-economică – pensiile speciale.
Este tot mai limpede faptul că nu avem de ales și trebuie să procedăm exact așa cum ne indică economiștii europeni, adică să implementăm reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă ne dorim să mai avem acces la fondurile atât de necesare pentru dezvoltarea economică a țării noastre.
Oficialii de la Palatul Victoria încep să vorbească mult mai siguri pe ei și mai tranșant despre ceea ce ne recomandă europenii și ceea ce trebuie să transformăm noi, aici, într-un cadru legal și coerent. Nu mai putem continua în maniera actuală, iar reformele din PNRR trebuie aplicate – ne transmit guvernanții.
Un astfel de punct de vedere aparține, de exemplu, ministrului fondurilor europene, Marcel Boloș.
Nu mai e de glumă cu pensiile speciale. Vrem sau nu vrem, trebuie să facem ce ne spune UE
Singura șansă a României de a ocoli prevederile din PNRR ar fi ca aleșii noștri să discute din nou cu oficialii europeni și să-i convingă pe aceștia să renunțe la cerințe, însă acest scenariu nu prea are șanse de reușită.
„Toate acestea sunt lucruri care trebuie asumate de coaliție și, desigur, reforma aceasta, așa cum este scrisă ea în Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie dusă la bun sfârșit. Nu avem altă cale, să zicem așa, să convingem Comisia (…)
Sigur că testul de validare a jalonului îl vom da în momentul în care depunem cererea de plată numărul 3, cu termenul din luna iunie 2023, dar este examenul poate cel mai greu al Guvernului României, pentru că în cererea de plată 3 mai avem măsuri care privesc decarbonizarea, iarăși, o reformă extrem de grea pentru că nu înseamnă numai scoaterea din funcțiune a grupurilor energetice pentru care s-a făcut multă discuție în spațiul public”, a declarat oficialul pentru B1tv.