Pensionarii românii vor merge în instanță ”și vor câștiga”. Legea pensiilor include o greșeală majoră
Într-o perioadă foarte dificilă pentru pensionarii români, aflăm că autoritățile române ajung să facă și greșeli în momentul în care redactează legi importante, precum cea a pensiilor.
În urmă cu câteva zile, s-a finalizat cea mai nouă formă a legii pensiilor speciale. Din păcate, dacă va ajunge în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, șansele să fie declarată neconstituțională sunt foarte ridicate. Mai grav este însă alt aspect, dacă nu va ajung la CCR, pensionarii dezamăgiți de faptul că le-au fost micșorate pensiile, vor putea dat statul român în judecată și vor câștiga.
De ce este greșită legea pensiilor speciale în România
Pe marginea aspectelor de neconstituționalitate din noua lege, a atras atenția fostul procuror și actual profesor la Institutul de Magistratură, Liviu Drăgănescu. Oficialul a explicat că este aproape inevitabil ca oamenii să ajungă la tribunal.
„Dacă Înalta Curte atacă legea la CCR, în opinia mea ea va fi declarată neconstituţională. Repet, dacă formulează obiecţie de neconstituţionalitate ÎCCJ. Dar şi dacă nu atacă ÎCCJ, peste circa un an de zile legea tot va fi declarată neconstituţională, pentru că fiecare dintre subiecţii legii vor da în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate a legii. Şi vor câştiga”, a declarat acesta la DC News.
Supraimpozitarea pensiilor speciale, o greșeală
Marea problemă de legalitate în ceea ce privește pensiile speciale este legată de impozitul de 20%. Drăgănescu a explicat faptul că este greșit ca doar anumite pensii să fie impozitate cu 20% și, mai mult decât atât, ilegal. Acesta este ”un impozit sancționator” după cum a explicat fostul procuror.
Citește și: Schimbare majoră pentru o categorie de pensii. Beneficiu pentru cei vizați
„În opinia mea, este un impozit sancţionator, pentru că e dublu faţă de ceilalţi cetăţeni. E ca şi cum mergem amândoi la restaurant, comandăm acelaşi fel de mâncare, aceeaşi cantitate, şi eu plătesc dublu”, a insistat Drăgănescu.
Deși ai crede că nu este foarte evident la prima vedere, vorbim de discriminare. Noua lege „încalcă principiul nediscriminării şi principiul justei aşezări a sarcinilor fiscale. Nimeni în Europa nu acceptă impozit sancţionator, dublu în cazul de faţă. Ok, se pot impozita un pic mai mult, dar aici era măiestria legiuitorului care trebuia să stabilească un procent între 10 şi 20%. CCR nu a spus că nu se poate 15%, dar ei au forţat cu 20%.”, a concluzionat oficialul.