Pensionarii, loviți la portofel după Paște. E gaură la buget, se strânge cureaua, nu mai sunt bani
Bugetul public al țării noastre se confruntă cu un deficit destul de piperat, oricare ar fi cifra reală a acestuia, dincolo de toate polemicile și discuțiile din spațiul public. Cert este faptul că avem nevoie urgentă de măsuri menită să echilibreze balanța dintre venituri și cheltuieli, iar unele soluții de acest tip vor afecta și pensionarii – cel puțin pe unii dintre ei.
De exemplu, este vorba despre interdicția de a cumula pensia cu salariul de bugetar. Printr-o astfel de măsură, statul ar economisi sume considerabile de bani anual, iar inechitățile din sistemul de pensii s-ar mai diminua.
În România nu mai „merge și așa” să faci bani cu grămada, din „șmecherie”, lucrând la stat și încasând pensie
Pe cine vizează noile măsuri de austeritate gândite de guvernanți? Ei bine, este vorba despre acele situații în care, de exemplu, un fost polițist local iese la pensie și în timp ce este pensionar decide să se angajeze la o primărie.
Astfel, el încasează și pensie, dar și salariu ca angajat al statului. Astfel de situații nu vor mai exista, după cum se pregătesc guvernanții să aplice, pentru a diminua deficitul de la bugetul public de stat.
De altfel, Guvernul se pregătește și de reforme în privința pensiilor speciale, pentru că astfel de recomandări vin și din partea autorităților europene, care ne impun anumite reforme pentru a putea avea acces la fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Vor fi condiții de reformă dure. Este valabil și în cazul reformei privind pensiile speciale. Reformele nu se fac cu mânuși de catifea, acest lucru e limpede pentru toți. În recomandările specifice de țară, noi am fost avertizați că șubrezim sustenabilitatea finanțelor publice, mai ales prin deciziile ad-hoc de majorare a pensiilor, a salariilor bugetarilor. De acolo am avut această recomandare și apoi am preluat-o în PNRR”, a explicat ministrul Marcel Boloș.