10 ian. 2023 | 18:34

Pensiile private duduie: viitorii pensionari sunt puși la adăpost, nu vor face „foamea” la bătrânețe

ACTUALITATE
Pensiile private duduie: viitorii pensionari sunt puși la adăpost, nu vor face

Apar semnale pozitive de pe piața pensiilor private facultative, ceea ce ne insuflă o doză de speranță cu privire la cum va arăta bătrânețea viitoarelor generații de pensionari. După cum arată cifrele, ei vor duce o viață mai bună decât seniorii care sunt astăzi în sistemul public de pensii.

Conform celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), activele fondurilor de pensii facultative se află pe o tendință de creștere. Acestea au ajuns la 3,58 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2022. Comparativ cu perioada similara a anului anterior, creșterea înregistrată în 2022 este cu plus 9%.

Cele mai multe investiții au fost efectuate local (93%), majoritatea fiind denominate în lei (90%).

Ce trebuie să știi, concret, despre pensiile private din România

Nu multe persoane sunt familiarizate cu sistemul de pensii private facultative din România, motiv pentru care, în rândurile de mai jos, punctăm câteva elemente definitorii, pentru a înțelege mai bine mecanismele din piață și a distinge mai ușor cei doi mai piloni, Pilonul 2 și 3.

Astfel, amintim că sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.

Aceste pensii sunt obligatorii pentru persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii. De altfel, ele sunt facultative persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.

Care e diferența majoră între Pilonul 2 de pensii și Pilonul 3? Ei bine, participarea la Pilonul II este obligatorie, pe când în cadrul Pilonului III este facultativă. De asemenea, pentru Pilonul II contribuţia va fi colectată din contribuţia individuală de CAS, în timp ce pentru Pilonul III este vorba de o contribuţie distinctă care se va colecta din venitul salarial brut lunar al asiguratului.