31 mai 2023 | 12:20

Pensiile a 5 milioane de români, schimbate radical în Parlament: e mai mult decât reformă, sunt calcule complet noi

ACTUALITATE
Pensiile a 5 milioane de români, schimbate radical în Parlament: e mai mult decât reformă, sunt calcule complet noi

După cum știm deja, sistemul public de pensii din România urmează să beneficieze de o reformă care să elimine inechitățile dintre beneficiari și să le permită pensionarilor să trăiască mai bine.

Noutatea constă în faptul că tocmai au fost depuse noi amendamente în Parlament, care aduc o serie de măsuri legate de pensii despre care până acum nu s-a mai vorbit.

De exemplu, dacă proiectul va fi adoptat cu amendamentele nou depuse, vârsta de pensionare ar trebui să fie majorată pentru toți românii la pragul de 65 de ani. De asemenea, o altă noutate constă în faptul că pensiile speciale fie vor fi eliminate definitiv, fie ar urma să fie supuse unei impozitări care să le diminueze valoarea.

Pensionarii, surprinși de ce se discută acum în Parlament legat de pensiile lor

Iată câteva dintre cele mai importante amendamente ce urmează să fie discutate în Camera Deputaților, urmând să vedem apoi dacă vor primi undă verde sau nu de la parlamentari:

– Creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

– Modificarea bazei de calcul de la o lună de activitate la întreaga perioadă de activitate, eșalonat, astfel încât sa se alinieze sistemului public de pensii. Astfel, începând cu anul 2024 baza de calcul utilizată la calculul pensiei de serviciu va crește eșalonat de la 12 luni la 300 de luni.

– Supraimpozitarea cu 30 % pentru componenta necontributivă din pensie care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie.

„Nu creează noi categorii de beneficiari, dimpotrivă, elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu. (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari). De asemenea, limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc)”, se mai arată în document, conform Antena3 CNN.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a reformei, la acest moment fiind vorba doar despre discuții, propuneri și dezbateri pe această temă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele