24 oct. 2023 | 10:14

Pensie generoasă după doar cinci ani de contribuții pentru acești români. Unde trebuie să fi lucrat, care sunt condițiile

ACTUALITATE
Pensie generoasă după doar cinci ani de contribuții pentru acești români. Unde trebuie să fi lucrat, care sunt condițiile

Foarte mulți români au activat de-a lungul ultimelor decenii în străinătate, au lucrat în Italia, Spania, Germania, Anglia și nu numai. Mulți au făcut-o ilegal, fără formalități legale de angajare, dar dacă ai făcut efortul să cotizezi la stat, câțiva ani peste graniță s-ar putea să-ți faciliteze obținerea unor pensii deloc neglijabile.

Româncele care lucrează în Italia ca bone sau asistente familiale sunt renumite, numărul lor fiind deloc neglijabil. Din fericire, după ce au lucrat pentru diverse familii peste graniță, dacă au făcut-o cu forme legale, sunt îndreptățite să primească o pensie după doar câțiva ani. Limita este de cinci ani de plată a contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale din peninsulă. După acea perioadă, la atingerea vârstei de pensionare, pensia poate fi solicitată.

Citește și: Veste bună pentru românii care au lucrat în Italia. Îți vezi mai ușor pensia comunitară

Pensie pentru limită de vârstă după 5 ani de cotizare

Cinci ani de contribuții la sistemul de asigurări sociale în Italia îți asigură primirea unei pensii la vârsta de pensionare pentru limită de vârstă. Ca o notă de subsol importantă, pentru că acest beneficiu este ancorat în legislația din Italia, vârsta de pensionare este cu totul alta. Ca referință, vârsta standard de pensionare în această țară este de 67 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Din păcate, pensia dedicată persoanelor care au fost bone sau asistente familiale poate fi apelată doar de la 71 de ani, conform Rotalianul.com.

Nu în ultimul rând, pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani nu poate fi solicitată decât de anumiți lucrători, cei care care fac obiectul calculării contribuției totale. Acesta reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, depinzând de contribuțiile plătite și de vârsta de pensionare.

Citește și: Ce se întâmplă cu biletele de tratament pentru bunicii noștri: nu mai pleacă în stațiune?

Cum primești pensia pentru limită de vârstă în Italia

Vârsta de pensionare în Italia este de 67 de ani. Pentru ca o persoană să primească o pensie lunară începând cu această vârstă trebuie să fi bifat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani, chiar dacă acesta din urmă este realizat în mai multe țări europene, inclusiv în România. Important este fi acumulat perioade de lucru în teritorii din Spațiul Economic European. În Italia, pensia minimă în 2023 a fost de 754,91 de euro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele