13 mart. 2023 | 18:33

Pensie cumulată cu alte venituri: când e legal și când nu e să câștigi bani pe lângă pensie

ACTUALITATE
Pensie cumulată cu alte venituri: când e legal și când nu e să câștigi bani pe lângă pensie

Mulți români sunt tot mai interesați cu privire la legislația legată de pensie, deoarece bătrânețea necesită cheltuieli crescute, iar oamenii vor să știe ce posibilități vor avea la momentul respectiv.

Deocamdată, românii își pot cumula pensia cu alte venituri, dar doar în anumite condiții strict prevăzute de lege. De altfel, există și unele interdicții, iar despre acestea urmează să discutăm în rândurile următoare.

Legislația spune că soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, cu exceptia celui incadrat in gradul I si II de invaliditate poate cumula pensia cu venituri obținute din activităţi independente, dar și din alte tipuri de activităţi (dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat). De reținut că activitățile acestea sunt reglementate și explicate pe larg în Codul fiscal.

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public);

– ca urmare a desfășurării unei activități în funcţii elective sau care este numit în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi în calitate de membru cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Ce spune legea despre cumularea pensiei cu alte venituri

Să vedem acum și cele mai importante aspecte legate de interdicțiile cumulării pensiei cu alte venituri.

Conform normelor în vigoare, pensia anticipată parțială/pensia anticipată nu se cumulează cu venituri obținute:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public);

– de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.