08 feb. 2023 | 12:58

Pe cine a trimis Rusia ca salvator în Turcia. Este acuzat de crime de război – FOTO

ULTIMA ORĂ
Pe cine a trimis Rusia ca salvator în Turcia. Este acuzat de crime de război - FOTO

Federația Rusă a trimis ca salvator în Turcia un mercenar din trupele lui Ramzan Kadîrov, despre care se spune că a comis crime de război în Ucraina. Este vorba despre Daniil Martinov, coordonator în Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia, scrie jurnalistul Andrei Țaplienko pe Telegram.

Un criminal de război din trupele lui Kadîrov, trimis în Turcia ca să ajute la operațiunile de salvare

Potrivit ziaristului ucrainean, la 5 martie anul trecut, Martinov a condus personal ocuparea internatului psihoneurologic din Borodianka: „El a fost cel care a ordonat să fie luați ostatici aproximativ 500 de oameni, pacienți, medici și locuitori din zonă, inclusiv peste o sută de pacienți imobilizați la pat, precum și transformarea internatului într-un loc de tragere pentru ocupanţi”. Țaplienko a mai dezvăluit că, până în 2017,  rusul a fost asistentul liderului cecen Ramzan Kadîrov, fiind responsabil de unitățile și structurile militare.

De precizat că Ministerul Situațiilor de Urgență al Rusiei nu ascunde faptul că Daniil Martinov a fost trimis în Turcia, pentru a ajuta la eliminarea consecințelor dezastrului natural.

Daniil Martinov a provocat teroare în Ucraina

Despre sângerosul Martinov a scris anterior și publicația rusă de opoziție Meduza. În luna martie a anului trecut, jurnaliştii au intervievat o rezidentă din Borodianka (regiunea Kiev), de la care au aflat că regimentul Kadîrov a sosit în localitate. La acea vreme, tot personalul și pacienții au fost scoși afară din internatul psihoneurologic.

Daniil Martinov

Daniil Martinov

„A zis că a venit să ne elibereze de autoritățile naziste”

Martinov însuși a apărut în fața femeii, prezentându-se drept colonel al armatei ruse: „A spus că, dacă ne purtăm bine, vom fi în viață, nu ne vor ucide, nu ne vor răni. A spus că a venit să ne elibereze de autoritățile naziste”. Mai mult, oficialul rus a amenințat că „ar putea arunca în aer pe toată lumea în două minute”.

Soldații ruși au vrut chiar să filmeze un videoclip în care locuitorii ucraineni le „mulțumesc” pentru „eliberarea” de naziștii de la Kiev: „Apoi mi-am dat seama că nu mă voi întoarce în viață, mi-am dat seama că au venit să înregistreze un videoclip și să ne omoare pe toți”, a mărturisit Marina Hanitska. Femeia a mai spus că atunci când a început înregistrarea videoclipului, armele erau îndreptate spre prizonieri.