22 mai 2023 | 18:01

Patronii români, obligați prin lege să nu mai țină salariile „la secret”. S-a dat legea, iată de când se aplică

ACTUALITATE
Patronii români, obligați prin lege să nu mai țină salariile

Despre renumita măsură a transparentizării salariilor în România s-a tot vorbit în ultima perioadă, după ce autoritățile europene ce au competențe în domeniul au decis că această măsură e necesară în statele membre ale comunității europene. Informația de ultim moment este că acum se știe și momentul în care vom avea parte de intrarea în vigoare a acestei schimbări radicale de pe piața muncii.

Concret, în legislația internă trebuie transpusă directiva europeană ce conține renumita măsură până cel târziu în luna iunie 2026.

Până în acel moment, piața muncii din România trebuie să fie adaptată celor mai recente reglementări privind transparentizarea salariilor angajaților.

Gata cu salariile „confidențiale” și „motivante”

Concret, trebuie să știi că noua măsură îți va aduce, în calitate de angajat, o serie de avantaje excepționale privind drepturile tale bănești de care beneficiezi în urma muncii prestate pentru angajatorul tău.

„În momentul în care statul român va transpune în practică directiva, salariații:
-vor avea dreptul sa stie care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii;
-vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;
-vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare”, arată o analiză avocatnet.ro.

Conform directivei respective, statele membre se asigură că asociațiile, organizațiile, organismele de promovare a egalității și reprezentanții lucrătorilor sau alte entități juridice care au, în conformitate cu criteriile stabilite în dreptul intern, un interes legitim în asigurarea egalității între bărbați și femei, pot iniția orice procedură administrativă sau judiciară cu privire la o încălcare presupusă a drepturilor sau obligațiilor legate de principiul egalității de remunerare. Acestea pot acționa în numele sau în sprijinul unui lucrător care este o presupusă victimă a încălcării oricărui drept sau a oricărei obligații legate de principiul egalității de remunerare, cu aprobarea persoanei respective.

„Statele membre se asigură că orice lucrător care a suferit un prejudiciu ca urmare a încălcării oricărui drept sau a oricărei obligații legate de principiul egalității de remunerare are dreptul de a solicita și de a obține despăgubiri sau reparații integrale, astfel cum sunt stabilite de statul membru pentru prejudiciul respectiv”, mai prevede documentul citat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele