13 feb. 2023 | 20:03

Patronii români, mai săraci decât angajații: analiza care o să te facă să-ți fie milă de șeful tău

ACTUALITATE
Patronii români, mai săraci decât angajații: analiza care o să te facă să-ți fie milă de șeful tău

Perioada aceasta presărată cu instabilitate și crize în cascadă nu a ocolit mediul de afaceri românesc. Pe umerii patronilor noștri apasă poveri greu de dus, unii dintre ei ajungând să pună lacătul pe ușă, într-o situație mai dificilă decât a angajaților, care de-abia mai trăiesc și ei de la o lună la alta cu banii din salariu.

Salariile sunt mici, angajații români o duc greu. Cu actualele prețuri la alimente, cu niște costuri atât de piperate la facturi și cu rate bancare în continuă scumpire, viața a devenit o provocare dificil de gestionat pentru foarte mulți români.

Totuși, nu este roz nici viața patronilor din țara noastră. În foarte multe domenii de activitate avem un val de firme care pun lacătul pe ușă în această perioadă, semn clar al faptului că nici oamenii de afaceri nu sunt liniștiți și stabili din punct de vedere financiar, așa cum au impresia mulți dintre angajații lor.

Nu o spunem noi, ci o arată, cât se poate de clar, cifrele oficiale venite direct de la Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Se pare că de-a lungul anului trecut am avut o cascadă de firme radiate. În 2022 s-au înregistrat de radieri, consemnându-se astfel o creștere cu 10,08% comparativ cu anul anterior.

Tu te vaiți că n-ai bani? Patronul tău e mai sărac decât tine

Se pare că domeniile de activitate cel mai grav afectate de crizele actuale sunt comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, construcţiile, dar și activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Ca referință, în primul domeniu vorbim despre 19.849 de radieri, cu 6,59% mai multe comparativ cu 2021.

În construcții, de asemenea, s-au înregistrat anul trecut 6.702 de cazuri de radieri de societăți, tot în creștere față de 2021 cu 8,08%.

În cele din urmă, referindu-ne la activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice aflăm că aici vorbim despre 6.195 de radieri ce au avut loc în anul ce tocmai s-a încheiat. Din nefericire pentru patronii noștri, tendința este și aici de creștere. Comparativ cu 2021 aici numărul de radieri e mai mare cu 10,33%.