06 feb. 2023 | 00:04

Patronii români închid firme „pe capete”, străinii vin să facă afaceri la noi: paradoxul mediului de afaceri te derutează

ACTUALITATE
Patronii români închid firme

Patronii români închid firme pe capete, străinii vin să facă afaceri la noi: paradoxul mediului de afaceri te derutează

Perioada pe care o traversăm acum este plină de provocări pentru antreprenorii români. Cei ce au responsabilitatea firmelor știu cât de greu este să le mențină pe linia de plutire acum, cu atât de multe crize ce se împletesc deasupra economiilor europene.

Totuși, în timp ce patronilor români le este tot mai greu să se descurce și a crescut numărul insolvențelor, străinii se îngrămădesc să vină aici să investească.

Este cu adevărat un paradox ceea ce se întâmplă în mediul de business autohton. Numărul firmelor radiate sau intrate în insolvență a crescut simțitor în 2022 față de 2021, dar avem din ce în ce mai mulți oameni de afaceri ce vin aici să facă business.

Ai noștri pun lacătul, străinii vin să-și încerce norocul în afaceri la noi în țară

Se pare că România se transformă într-o destinație atractivă pentru investitorii străini, semn că economia noastră națională le dă încredere acestora că pot performa aici și pot face bani frumoși. Cele mai recente cifre oficiale confirmă pe deplin cele afirmate anterior.

Concret, potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, față de anul 2021. Vorbim practic despre 7.368 de unităţi nou înființate la noi în țară, de către oamenii de afaceri de altă naționalitate. Numai în ultima lună din 2022 am avut nu mai puțin de 495 de firme nou înființate, al căror capital este străin, semn că oamenii de afaceri au vrut să intre triumfal în 2023, deja patroni în România.

În ansamblu, referindu-ne la capitalul social subscris pentru cele mai bine de 7.000 de noi firme, avem în vedere 45,567 milioane de dolari. De precizat că nu doar numărul firmelor străine este mai mare decât în 2021, ci și capitalul social subscris a înregistrat o evoluție pe un trend pozitiv, cu plus 5%.

Per total, la finele lui 2022, aveam în țară un număr de 244.215 societăți ce aveau capital străin, mai arată cifrele oficiale.