Parlamentul European are un nou vicepreședinte. Cine îi ia locul Evei Kaili, arestată pentru corupție
Parlamentul European l-a ales, miercuri, pe eurodeputatul socialist luxemburghez Marc Angel în funcţia de vicepreşedinte, în locul Evei Kaili, arestată într-un caz de corupţie ce implică și Qatarul. PE numără 14 vicepreşedinţi, cărora șefa Roberta Metsola le deleagă anumite misiuni, aceștia putând prezida dezbaterile şi şedinţele de vot.
Parlamentul European și-a ales un nou vicepreședinte
La câteva zile după încarcerarea Evei Kaili în Belgia, eurodeputata elenă a fost demisă din funcţia de vicepreşedinte al legislativului european şi exclusă din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).
Miercuri, 18 ianuarie 2023, în urma unui vot secret la Strasbourg, luxemburghezul Marc Angel, eurodeputat din 2019 şi membru al grupului S&D, a fost numit vicepreşedinte în locul lui Kaili, cu 307 voturi pentru, în turul al doilea de scrutin. Au mai candidat italianca Annalisa Tardino (grupul Identitate şi Democraţie, extrema-dreaptă), cu 185 de voturi, şi ecologista franceză Gwendoline Delbos-Corfield (98 de voturi).
Cine este Marc Angel
Marc Angel este noul vicepreședinte al Parlamentului European. Acesta are 59 de ani, figurează ca eurodeputat din 2019 şi membru al grupului S&D. Alegerea sa vine după ce Eva Kaili a fost acuzată de corupție în scandalul Qatargate și demisă de Metsola. PPE, primul grup parlamentar (dreapta), și Renew, cel de-al treilea (centrişti şi liberali), nu au prezentat candidaţi proprii, deoarece există un acord politic de repartizare a anumitor funcţii politice între partide.
Qatargate, cel mai mare scandal din istoria UE
Autorităţile belgiene au inculpat patru persoane, printre care Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri (eurodeputat italian), sub acuzaţia de primire de bani lichizi şi cadouri din partea Qatarului, pentru a influenţa luarea deciziilor referitoare la emirat. Scandalul de corupție este considerat cel mai mare din istoria UE.
Panzeri și-a recunoscut vina
Recent, Panzeri a încheiat un acord cu Belgia prin care recunoaște participarea sa la mită și se angajează să împărtășească informații „prețioase” pentru elucidarea investigației.
Eurodeputatul italian a semnat un așa-numit „acord de penitență” pentru a-și aprofunda colaborarea cu autoritățile, a anunțat, marți, Parchetul federal belgian. Potrivit memorandumului, Pierd Antonio Panzeri se angajează să împărtășească detalii cheie, precum modul de operare al presupusei rețele de corupție, acordurile financiare cu alte țări și identitatea părților interesate și a persoanelor „cunoscute și necunoscute” pe care „recunoaște că le-a mituit”.
Roberta Metsola anunță reforme în PE
La începutul acestei săptămâni, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a promis o serie de reforme pentru a intensifica acţiunile anticorupţie în cadrul instituţiei sale: „Democrația europeană este atacată. Evenimentele de luna trecută au demonstrat necesitatea reconstruirii legăturilor de încredere cu cetăţenii europeni pe care îi reprezentăm. Vom lua măsuri pentru a intensifica lupta împotriva corupţiei şi mijloacele de respingere a ingerinţelor străine”.