13 sept. 2023 | 12:50

Părinții le vor spune profesorilor ce salarii au: o nouă lege în învățământ, cu mare tam-tam

ACTUALITATE
Părinții le vor spune profesorilor ce salarii au: o nouă lege în învățământ, cu mare tam-tam

Școala unde învață copilul tău va putea să verifice banii pe care tu-i câștigi lunar, în calitate de părinte al micuțului, pentru a i se oferi acestuia bursa socială în valoare de 300 de lei.

Conform legii, copiii proveniți din familii devaforizate au parte de un ajutor financiar de la stat, care să-i sprijine în continuarea studiilor și în a diminua riscul de abandon școlar. Pentru mulți părinți și familii nevoiașe, acest sprijin material în valoare de 300 de lei înseamnă acoperirea unor cheltuieli destul de importante cu școlarizarea, pe care altfel oamenilor le-ar fi greu să le gestioneze.

Ei bine, cu privire la aceste burse sociale acordate elevilor nevoiași din toată țara apar acum noi reglementări legislative importante, care trebuie aduse la cunoștința părinților, elevilor, dar și a profesorilor și celor ce lucrează în sistemul de învățământ în general.

Școlile vor ști ce salarii iau părinții elevilor 

Așadar, conform explicațiilor Edupedu.ro, „verificarea condițiilor de venit pentru bursele sociale de 300 de lei se face de către secretarul unității de învăţământ în anul școlar 2023-2024, cu ajutorul platformei PatrimVen și că înregistrarea în PatrimVen durează cel mult 3 zile.

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, anunță Ministerul Educației. Instituția mai anunță că elevii vor primi bursele școlare pentru lunile septembrie și octombrie abia peste două luni, pe 15 noiembrie”.

De curând, bursele sociale au fost aduse în lumina publică și datorită unor nemulțumiri ridicate de Asociațiile de elevi din țară, care solicită modificarea proiectului de metodologie pentru acordarea burselor elevilor.

“La nivelul reglementării burselor de ajutor social, ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România. Acestea sunt acordate numai elevilor ai căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Astfel, un copil ai cărui părinți câștigă amândoi salariul minim pe economie este considerat «prea bogat» pentru a beneficia de această bursă și a fi sprijinit de către stat.

La nivelul burselor de merit, este specificat faptul că vor primi burse maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30%. Având în vedere faptul că admiterea la liceu se realizează într-un mod ierarhic (ierarhiile fiind accentuate prin noua lege), elevii care au intrat la un liceu «mai bun» sunt pedepsiți, neavând posibilitatea să beneficieze de burse, în ciuda rezultatelor școlare.

Considerăm că propunerea ar avea sens strict în cazul învățământului gimnazial, unde elevii sunt repartizați în funcție de circumscripție. Solicităm modificarea sistemului propus de acordare a burselor și tragem un semnal de alarmă cu privire la problemele acestuia!” – subliniază asociațiile de elevi.