„Pânzele de păianjen erau la fel de groase ca brațul unui copil”. Cum arată o stradă abandonată de 200 de ani, ascunsă sub asfalt. Foto
O stradă abandonată de 200 de ani ce este ascunsă sub asfalt, într-un oraș din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a fost scoasă la lumină. Legendele locale referitoare la aceasta au fost confirmate de un istoric care a decis să se aventureze în căutarea ei.
O stradă victoriană, ascunsă sub asfalt
Strada, ce datează din perioada victoriană, este accesibilă doar prin tuneluri subterane, în orașul englez Bristol. Un istoric curajos, Dave Stephenson, s-a aventurat în căutarea ei, în urmă cu ceva timp, cu un aparat de fotografiat și o lanternă.
Istoricul a pornit în această misiune după ce a auzit mai multe legende locale referitoare la strada ascunsă sub Lawrence Hill din Bristol. Una dintre acestea se referă la un bărbat care a căzut într-o groapă în timp ce se întorcea de la bar și care s-a trezi astfel pe un drum „înghețat în timp”.
Alte legende spuneau că sub asfalt încă se mai ascundeau fațade de magazine vechi și lămpi cu gaz din secolul al XIX-lea, potrivit The Mirror.
Dave Stephenson s-a întors din călătoria sa în subteran cu fotografii uimitoare dintr-un trecut uitat, iar de atunci a petrecut multe ore lungi investigând adevărata poveste despre cum au ajuns să fie îngropate drumurile.
Cum arată strada ascunsă sub asfalt
Strada descoperită de istoric este plină de pivnițe secrete și de încăperi ascunse, printre care se numără și o discotecă sub pub-ul Packhorse, un depozit de sicrie pentru antreprenorii de pompe funebre, un vechi grajd pentru cai și chiar un loc folosit ca adăpost neoficial pentru raidurile aeriene în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Pânzele de păianjen de acolo erau la fel de groase ca brațul unui copil, iar grătarul de foc a rămas acoperit de ani de zile de praf. O grindă gigantică RSJ gravată cu literele GWR (Great Western Railway) fusese pusă pentru a consolida clădirea.
Drumul de deasupra a fost construit pentru cai, căruțe și trăsuri. Chiar și cu tot traficul de astăzi, care include sute de autobuze și camioane foarte grele, încă mai stă în picioare, dar puțini oameni bănuiesc ce se află dedesubt”, a spus istoricul.
Se spune că un alt tunel ar fi fost localizat direct sub o bancă, dar acesta a fost sigilat după ce cineva a încercat să intre prin efracție din subteran.
Potrivit istoricului, poveștile multor părți ale drumului pot fi urmărite până în urmă cu mai bine de 200 de ani, când binecunoscuta familie Herapath deținea fabrica de bere legată de Packhorse Inn – o proprietate mare ce se întinde până la Duck Road și până la Lincoln Street.
Strada, îngropată sub noi drumuri
În anul 1832, o cale ferată trasă de cai trecea prin Lawrence Hill, lângă pub, și exista un pod de lemn deasupra. Însă, atunci când a fost nevoie să se construiască căi ferate în timpul erei trenurilor cu aburi, mai târziu în acest secol, hanul și magazinele din jurul acestuia au fost împinse în jos, pe măsură ce se construiau noi drumuri.
„Când a apărut calea ferată Bristol și Gloucester, William Herapath a vândut cea mai mare parte a averii sale pentru 3.000 de lire sterline. În 1879, acest pod de lemn trebuia înlocuit, așa că autoritățile au decis că vor înălța drumul.
În acest proces, Hanul Packhorse Inn – și magazinele din vecinătate – au dispărut, deoarece noul drum a fost susținut pe o serie de tuneluri arcuite. În mod uimitor, actualul Packhorse este construit deasupra celui vechi și încă păstrează scările foarte abrupte care coboară spre original.”, a spus istoricul.
Ce alte descoperiri a făcut istoricul în subteran
În timp ce se afla în subteran, istoricul a găsit dovezi ale existenței a patru tuneluri, dintre care doar unul a rămas deschis, ce se întinde chiar peste drum. Restul, împreună cu majoritatea vechilor magazine victoriene, fuseseră zidite pentru a împiedica eventualii hoți să îi vizeze pe ocupanții de deasupra.
Într-un vechi magazin subteran plin de praf, Dave Stephenson a zărit o veche ramă de fereastră victoriană încă intactă, dar căreia îi lipseau majoritatea panourilor de sticlă, iar restul încăperii era plin de moloz și diverse obiecte, inclusiv un jgheab de cal și un scaun cu rotile vechi.
Lămpile de stradă din tradiția locală dispăruseră toate când Dave Stephenson a vizitat aleea secretă. Un comerciant de fier vechi i-a spus mai târziu că acestea au dispărut în anii 1950. Însă, pavajele fermecătoare de altădată s-au păstrat, făcând din acest loc o relicvă bine conservată epocii victoriene din Bristol.
În prezent, explorarea tunelurilor este strict interzisă, deoarece acestea sunt considerate prea periculoase. Însă, cu ceva timp în urmă, istoricul s-a alăturat unei vizite aranjate în camerele originale de sub Packhorse Inn cu un grup de speologi.