Panourile solare spațiale au intrat în altă eră: invenția fascinantă a cercetătorilor
Panourile solare spațiale sunt esențiale, la ora actuală, pentru funcționarea sateliților, dar și a altor nave spațiale ce străbat cosmosul. Cercetătorii din Australia au reușit să creeze o nouă generație de astfel de panouri, una ce prezintă o caracteristică pe care, altădată, o credeam posibilă doar în filmele SF.
Panourile solare spațiale au intrat în altă eră
Noile panouri solare se pot repara singure, atunci când suferă avarii din cauza radiațiilor spațiale. Această invenție promite să facă aceste surse de energie pentru sateliți și nave spațiale mai rezistente și fiabile pe viitor.
De mai multă vreme au fost prezentate astfel de panouri ce se bazează pe celule solare făcute dintr-un material special, perovskit – PSC – un mineral ce deține proprietăți aparte precum superconductibilitatea, magnetorezistența și conductibilitatea ionică.
În plus, sunt mai ușoare, se obțin cu costuri relativ mai mici și transformă radiația solară în electricitate la un nivel ridicat de eficiență.
Dar ele trebuie să reziste, să fie un adevărat baraj, în fața „bombardamentului” de particule de protoni din spațiul cosmic, lucru ce era, încă, o problemă.
Dar conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney și Centrul de Știință Accelerată din Australia se pare a că a fost găsită o soluție la această problemă.
„Echipamentul spațial va fi expus radiațiilor protonice pe aceste orbite. De aceea, este de mare importanță să se evalueze stabilitatea în fața radiațiilor a acestor PSC”, au scris cercetătorii în studiul publicat în Advanced Energy Materials.
Invenția fascinantă a cercetătorilor
Simulând în laborator efectele radiațiilor cosmice de-a lungul a zeci și chiar sute de ani, cercetătorii au testat un substrat al celulelor solare ultrasubțire, potrivit pentru folosirea lui pentru sateliți. A fost pentru prima oară când un asemenea material a fost testat astfel.
Experimentul a arătat că materialul de „găurile” de transport integral (HTM) din celulele solare bazate pe perovskit sunt cruciale pentru rezistența acestora la radiațiile de protoni și cât de bine se pot autorepara.
HTM facilitează mișcarea acestor „găuri” (zone lipsite de electroni) în celulele solare permițând acestora să rămână separate și să producă electricitate.
Configurată cu atenție, HTM poate asigura „autovindecarea” panourilor până la recuperarea 100% a eficienței lor. Această vindecare se face printr-un proces de „recoacere” – sau de aplicare a căldurii în vid – care poate fi alimentată de Soare. În teorie, radiațiile solare pot repara aceste celule solare și le pot alimenta la fel de bine.
Date fiind concluziile studiului, putem spera că într-o zi, vom avea nave spațiale alimentate de acest tip de panouri solare ce se pot repara singure.
Luând în calcul costurile uriașe ale misiunilor în spațiu, acest lucru ar putea face o diferență uriașă.