28 aug. 2023 | 13:25

Panourile solare pliabile, o nouă tehnologie: Cum schimbă încărcarea mașinilor electrice

ACTUALITATE
Panourile solare pliabile, o nouă tehnologie: Cum schimbă încărcarea mașinilor electrice

Dhp Technology produce panouri solare pliabile, iar acum vor fi construite în 45 de locații, cu scopul de a alimenta stațiile de încărcare pentru vehicule electrice.

Startup-ul elvețian Dhp Technology face parte din consorțiul ABCD-Horizon, care include compania energetică elvețiană Aventron, BG Consulting Engineers și Cargo Sous Terrain. Consorțiul lansează acest proiect în cantoanele Valais și Berna, Elveția.

Acoperișul solar pliabil al Dhp se numește HORIZON, iar mecanismul său patentat de pliere se desfășoară sau se retrage automat sub o structură de susținere, ca un acordeon gigant, în funcție de vreme. Acest lucru este util în special în locurile în care zăpadă abundentă. Când încetează să ningă, acestea pot fi extinse din nou.

Construcția ușoară (fără sticlă) a lui HORIZON înseamnă că structurile sale pot avea distanțe mari între suporturi, astfel încât nu sunt sacrificate locuri de parcare. Ele pot fi ridicate la înălțimi de până la 6 metri (19,6 picioare), ceea ce înseamnă că sub ele pot încăpea vehicule mari, cum ar fi semi-urile, ceea ce le face ideale pentru opririle de odihnă pe autostradă.

O tehnologie foarte importantă

Electricitatea de la aceste 45 de acoperișuri solare pliabile HORIZON va fi folosită în principal pentru infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice. Aventron spune că puterea poate fie să circule în punctele de încărcare existente în zonele de odihnă, fie să fie stocată în baterii. Surplusul de energie electrică va fi alimentat în rețea și vândut celor trei acționari principali ai Aventron, precum și Cargo Sous Terrain.

Cele 45 de acoperișuri solare pliabile vor crea 35 de megawați (MW) de energie curată. Acesta este echivalentul cu furnizarea a aproximativ 7.800 de gospodării cu un consum mediu de energie electrică de 4.500 de kilowați-oră pe an.

Lucrările de construcție la aceste sisteme fotovoltaice pliabile sunt de așteptat să înceapă anul viitor și se preconizează că vor fi finalizate în 2027.