Pământul are o nouă cvasi Lună, dezvăluie astronomii: va orbita Terra cel puțin 1500 de ani
Un corp ceresc, numit 2023 FW13, a fost descoperit cu telescopul Pan-STARRS din Hawaii. Experții spun că va continua să orbiteze în jurul planetei noastre încă 1500 de ani, până în anul 3700. O altă cvasi-lună descoperită în 2016 ar putea fi un fragment al Lunii pe care o știm cu toții.
Pământul are o nouă lună – sau cel puțin o ‘cvasi-lună’, după cum a relevat un nou studiu.
O cvasi-lună este un corp ceresc care orbitează în jurul Pământului, dar este legat gravitațional de Soare. Această cvasi-lună, numită 2023 FW13, a fost descoperită de experți cu ajutorul telescopului Pan-STARRS situat în vârful vulcanului Haleakala din Hawaii și este una dintre puținele cvasi-luni cunoscute.
Experții cred că acest companion cosmic ancestral se află în vecinătatea Pământului încă din anul 100 î.Hr. și va continua să orbiteze în jurul planetei noastre încă cel puțin 1500 de ani, până în anul 3700.
Din fericire, nici 2023 FW13 și nici o altă cvasi-lună similară numită 469219 Kamoʻoalewa nu prezintă vreun pericol pentru oamenii de pe Pământ.
Astronomii au descoperit o nouă ‘cvasi-lună’ – un corp ceresc care orbitează în jurul Pământului, dar este legat gravitațional de Soare. S-au propus mai mulți candidați pentru a doua lună a Pământului, dar niciunul nu a fost confirmat.
Ce sunt cvasi-lunile? 2023 FW13 este o cvasi-lună – o subcategorie a asteroizilor apropiati de Pământ care orbitează în jurul Soarelui, dar rămân aproape de Pământ.
Cvasi-lunile urmează orbite eliptice (nu perfect circulare) în jurul Soarelui, foarte asemănătoare cu orbita Pământului.
Adesea par să orbiteze în jurul Pământului, asemenea Lunii, dar de fapt sunt legate gravitațional de Soare, nu de Pământ.
Cvasi-lunile, cunoscute și sub numele de ‘cvasi-sateliti’, par adesea să orbiteze în jurul planetei noastre, asemenea satelitului natural al Pământului, Luna (afectuos numită ‘Luna’).
Cu toate acestea, li se adaugă prefixul ‘cvasi’ deoarece sunt legate gravitațional de Soare, nu de Pământ, spre deosebire de Luna.
2023 FW13 este diferită de Luna noastră deoarece orbitează mult în afara ‘sferei Hill’ a Pământului, care reprezintă zona din jurul unui corp planetar în care forța gravitațională proprie domină atracția sateliților.
Sfera Hill a Pământului are un radius de 932.000 de mile (1,5 milioane de km), în timp ce distanța dintre 2023 FW13 și Pământ este mult mai mare – aproximativ 1,6 milioane de mile.
„Dimensiunea buclei – aproximativ 0,18 unități astronomice în rază – este atât de mare încât Pământul nu joacă practic niciun rol în mișcarea sa”, a declarat Alan Harris, cercetător științific senior la Space Science Institute din Boulder, Colorado, pentru Sky & Telescope.
Corpul ceresc denumit [2023 FW13] nu este în niciun fel asociată cu Pământul, cu excepția cazului în care este vorba de o coincidență”.
Această descoperire a unei cvasi-luni lărgește înțelegerea noastră asupra dinamicii complexe a corpurilor cerești din sistemul nostru solar. Pe măsură ce oamenii de știință continuă să exploreze și să descopere misterele universului, ei luminează complexitățile captivante care ne înconjoară.
Chiar dacă noua noastră cvasi-lună nu rivalizează cu importanța Lunii în cerul nopții, ea servește drept o amintire a numeroaselor minuni care așteaptă să fie descoperite în vastitatea spațiului cosmic. Pe măsură ce umanitatea își extinde cunoștințele despre cosmos, ne apropiem de descoperirea secretelor vecinătății noastre cerești și a locului nostru în ea.