10 apr. 2023 | 13:37

Orice telefon poate fi spionat, este oficial: cât de ușor ți se urmărește smartphone-ul, conversațiile, conform experților

ACTUALITATE
Orice telefon poate fi spionat, este oficial: cât de ușor ți se urmărește smartphone-ul, conversațiile, conform experților

Cea mai mare spaimă a multor români este aceea de a le fi ascultate sau interceptate conversațiile de către persoane străine sau chiar de către alți membri ai familiei. Din nefericire, trebuie să știi că acest lucru e foarte posibil, cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră.

Fie că vorbim despre locația telefonul tău sau despre ceea ce vorbești și cu cine porți respectivele conversații, orice se poate afla dacă știi la ce soluții tech să apelezi.

Din păcate pentru confidențialitatea și intimitatea ta, nu poți fi protejat 100%, mai ales dacă vorbim despre aplicații care se găsesc pe dark web. Contra unor sume de bani uneori deloc mici, infractorii cibernetici pot avea acces la o serie întreagă de informații intime despre tine, chiar din telefonul tău mobil.

Dacă un hacker îți știe numărul de telefon, poate să-ți asculte absolut toate apelurile

Experții în securitate cibernetică trag un puternic semnal de alarmă în acest sens. De exemplu, știai că o astfel de aplicație poate costa 500 de dolari și cu simplul tău număr de telefon, fără să-ți dai seama, ți se pot afla date sensibile și personale de către terțe persoane ce pot fi rău intenționate?

Se poate ajunge atât de departe, încât îți pot fi ascultate discuțiile telefonice sau citite SMS-urile pe care le primești sau le trimiți, atât de performante pot fi aceste aplicații de ultimă oră.

Iată ce ar trebui să știm, mai precis, despre posibilitatea de a ne fi violată intimitatea din telefonul nostru:

„Pentru 500 de dolari pe lună pe ‘dark net’ (partea cea mai dificil de accesat a internetului, n. red.), doar cunoscându-vă numărul, un hacker poate, de la distanţă şi fără ştirea voastră, să vă localizeze telefonul, să intercepteze şi să vă asculte apelurile şi SMS-urile şi MMS-urile, le trimite modificate sau poate apela de la numărul dumneavoastră de telefon ca şi când ar fi al lui”, ține să precizeze Jean-Michel Henrard, fondatorul start-up-ului Dust Mobile la Forumul Internaţional de Securitate Cibernetică (FIC) din Lille.