07 mart. 2023 | 19:23

Orașul din România, mai vechi decât Piramidele: unde se află, cum a fost descoperit

ACTUALITATE
Orașul din România, mai vechi decât Piramidele: unde se află, cum a fost descoperit

Arheologii români au făcut o descoperire uimitoare în județul Hunedoara, mai exact în zona Turdaș.

Aici, în aceste locuri, a fost descoperit un oraș foarte mare care este considerat a fi cel mai vechi din Transilvania, dar și mai vechi decât piramidele din Egipt.

Cel mai vechi oraș din Transilvania datează din jurul anului 4.200 î.e.n., iar descoperirea cea mai recentă a fost făcută în timp ce mai mulți muncitori săpau pentru construirea autostrăzii Sibiu-Nădlac.

oras-vechi-turdas

Se știe de existența acestei așezări de mai bine de 100 de ani

Existenţa aşezării din neolitic nu reprezintă o noutate pentru arheologi. Despre aceasta se știe încă din anul 1850, atunci când au fost realizate primele cercetări în această zonă.

Încă de la descoperire, a fost numiră „perla arheologică a Transilvaniei”, întocmai datorită numărului mare de artefacte care au fost descoperite aici.

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal a făcut, între anii 1992-1998, mai multe cercetări arheologice în aceeaşi zonă, dar la o scară un pic mai mică mică, așadar, rezultatele au fost pe măsură.

Potrivit descoperirilor, acest oraș ar fi avut 1.300 de metri de fortificaţii, dar se întindea, în general, pe 6-7 kilometri, dincolo de fortificații.

În aceeaşi zonă au mai fost descoperite două porţi, construite din lemn, dar și niște turnuri, ceea ce reprezenta intrarea în zona fortificată.

Aici au mai fost găsite multe obiecte de ceramică, printre care mai multe statuete antropomorfe şi zoomorfe, însă și alte statuete diverse.

Se crede că, la Turdaș, ar fi fost un real centru comercial de ceramică, luând în calcul numărul mare de obiecte făcute din acest material.

„Noi am avut noroc să facem nişte descoperiri vaste. Este ceva extraordinar pentru România”, a declarat Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukental din Sibiu.

„La momentul actual, din datele pe care le avem suprafaţa este de circa 50 de hectare. Noi am cercetat în jur de 11 hectare”, a mai declarat directorul Muzeului Naţional Brukental.

„În opinia mea şi după studiul hărţilor şi al modului în care a deviat Mureşul suprafaţa totală ar fi însă de 100 de hectare”, a spune, de asemenea, acesta.

oras-vechi-turdas

Autostrada a fost construită peste orașul vechi

În prezent, la mai bine de zece ani de la ultimele săpături, cea mai mare parte a vechii aşezări de la Turdaş încă rămâne un mister, de vreme ce este nevoie de și mai multe investigații pentru a putea fi scoasă la lumină integral.

O bună parte din șantierul arheologic fost acoperit de Autostrada A1 Deva – Sebeş, mai ales cu tronsunul Simeria – Orăştie care a fost inaugurat în anul 2013.

Un alt sector a fost acoperit de o magistrală feroviară de mare viteză, pe sectorul Simeria – Coşlariu, unde construcţiile pentru calea ferate şi pentru Tunelul Turdaş au fost finalizate destul de recent.

Mai mult decât atât, a fost construit şi un sector dintr-un drum judeţean care duce spre satul Turdaş care stă deasupra sitului, la fel ca multe terenuri care acum au statut arabil. În concluzie, scoaterea la lumină a întregului oraș ar deranja viața de zi cu zi a multor oameni din zilele noastre.

Cei care vor să afle însă povestea aşezării neolitice de la Turdaş pot găsi informaţii în lucrările ştiinţifice publicate de arheologul Sabin Luca, informează newsweek.ro.

În cazul în care nu știai, civilizaţiei Turdaş îi aparţine, de asemenea, inclusiv cea mai veche scriere din lume, care datează de acum aproximativ 7.000 de ani.

Ne referim la celebrele tăbliţe de lut care au fost descoperite în anul 1961, la Tărtăria. Această localitate este situată între orașele Alba Iulia şi Orăştie.

Interesat este că acestea seamănă scrierii sumeriene, dar au o vechime cu cel puțin 1.000 de ani mai mare ca orice alfabet găsit, până în prezent, pe glob.

Cu toate că au încercat să o descifreze, oamenii de știință încă nu au reușit să-și dea seama ce conținut ar putea să aibă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele