29 iul. 2023 | 07:55

Oppenheimer a inovat industria foto: Kodak a inventat un film special pentru pelicula lui Christopher Nolan

ACTUALITATE
Oppenheimer a inovat industria foto: Kodak a inventat un film special pentru pelicula lui Christopher Nolan

Eastman Kodak a creat un format complet nou de film Double-X alb-negru pentru scenele din noua peliculă a lui Christopher Nolan, Oppenheimer.

Filmul de 65 mm a fost folosit pentru cinematografele IMAX, a dezvăluit directorul de imagine Hoyte van Hoytema, pe blogul Kodak.

Pelicula, care prezintă dezvoltarea primelor bombe atomice sub conducerea lui Robert Oppenheimer, în anii 1940, este povestit oarecum neliniar; iar părțile alb-negru sunt folosite pentru a face ca poveștile să se separe între ele.

Oppenheimer a fost filmat parțial pe filmul color Vision3 250D, de la Eastman Kodak, pentru fotografii cu lumină de zi și mai luminoase și Vision3 500T pentru scene cu lumină scăzută și de noapte. Nolan și van Hoytema au decis că vor alb-negru pentru a transmite una dintre povești.

Double-X nu a fost niciodată folosit pe 65 mm, înainte de Oppenheimer

Cu toate acestea, Double-X nu fusese niciodată folosit pe 65 mm.

„A fost o alegere curajoasă”, a spus van Hoytema, despre ceea ce s-a întâmplat cu Oppenheimer.

„Unul dintre primele mele apeluri telefonice a fost către Kodak, întrebând dacă au vreun film alb-negru de format mare de 65 mm. Dar nu făcuseră niciodată asta înainte și de la început a fost incert dacă ar putea sau nu”, a adăugat acesta.

Directorul de fotografie a spus că filmările cu noul stoc a reprezentat o provocare enormă nu doar pentru Eastman Kodak, ci și pentru IMAX, producătorul de camere Panavision și Fotokem, din Los Angeles care a dezvoltat filmul.

„Acest material nu era familiar pentru toată lumea, nu fusese niciodată rulat cu camerele IMAX sau System 65 și a necesitat reconfigurarea unui procesor de film de 65 mm în laborator, făcând din Double-X 5222 o propunere fezabilă, implicând o  colaborare cu Kodak. IMAX, Panavision și Fotokem”, s-a adăugat, de asemenea.

„A devenit un proces de inginerie destul de complex, cuprinzând lucruri precum grosimea suportului pentru emulsia de film și realizarea de noi porți și plăci de presiune în camere pentru a evita zgârieturile”, a mai spus van Hoytema.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele