03 oct. 2023 | 15:55

Operatorii de telefonie mobilă cer mai mulți bani de la companiile din industria tech. Cum își motivează doleanțele

ACTUALITATE
Operatorii de telefonie mobilă cer mai mulți bani de la companiile din industria tech. Cum își motivează doleanțele

Operatorii de telecomunicații din Europa lansează un apel ferm către giganții din domeniul tehnologiei, cerându-le să contribuie mai abitir la costurile rețelelor pe care le utilizează, conform unui articol publicat în Financial Times.

Scrisoarea a fost semnată de mai bine de 20 de operatori de telecomunicații din Europa

Scrisoarea semnată de șefii a 20 de operatori de telecomunicații de pe continentul nostru subliniază necesitatea unei distribuții mai corecte a responsabilităților în ceea ce privește costurile infrastructurii de rețea.

Directorii generali ai companiilor precum Deutsche Telekom, Vodafone, Telia și BT Group se numără printre semnatarii scrisorii, subliniind că giganții din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google și Netflix, beneficiază în mod semnificativ de pe urma rețelelor de telecomunicații, plătind contribuții considerabil mai mici în comparație cu beneficiile pe care le obțin de pe urma „colaborării” în fapt.

Vezi și: Supraîncălzirea iPhone 15 – pe ce dă vina Apple pentru problema majoră

O preocupare notabilă este legată de furnizorii de servicii de cloud, care percep tarife clienților pentru transmiterea datelor.

Chiar dacă solicitarea operatorilor de telecomunicații nu reprezintă nimic nou pe „frontul de vest”, aceasta vine într-un moment crucial, având în vedere apropierea alegerilor europene de anul viitor.

Vezi și: Oferta momentului de la Digi RCS RDS, se taie abonamentele la jumătate în România. Cât timp mai ai să profiți de reducere

Sectorul se comunicații ar fi defavorizat de evoluția curentă

Scrisoarea în cauză subliniază faptul că traficul de date generat de câteva companii din domeniul tehnologiei a crescut cu până la 30% în ultimii ani și se preconizează că această tendință va continua să urce, în timp ce sectorul de telecomunicații nu beneficiază semnificativ de pe urma acestor evoluții.

Conform oficialilor Comisiei Europene, investițiile necesare pentru a oferi servicii de telefonie mobilă 5G în toate regiunile populate din Uniunea Europeană până în 2030 sunt estimate la suma de 200 de miliarde de euro.

Această scrisoare reprezintă un apel ferm pentru o distribuție mai echitabilă a acestor costuri, astfel încât toate părțile implicate să contribuie proporțional la dezvoltarea și menținerea infrastructurii de rețea esențiale pentru societatea actuală.

Vezi și: România stă la masa greilor, în sfârșit: acum suntem o forță incontestabilă în Europa

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele