16 feb. 2023 | 08:49

ONU pregătește un răspuns pentru Rusia. Întrunire specială a celor 193 de state membre

ULTIMA ORĂ
ONU pregătește un răspuns pentru Rusia. Întrunire specială a celor 193 de state membre

La împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală a ONU va vota săptămâna viitoare un proiect de rezoluție care subliniază „necesitatea de a se ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, în conformitate cu Carta fondatoare a Organizației Națiunilor Unite.

Acesta cere din nou Moscovei să își retragă trupele și solicită încetarea ostilităților. Adunarea Generală, formată din 193 de membri, va vota probabil joia viitoare, după două zile de discursuri rostite de zeci de state pentru a marca un an de la 24 februarie, data începerii războiului în Ucraina.

Ucraina și susținătorii săi speră să adâncească izolarea diplomatică a Rusiei, încercând să obțină voturi „da” din partea a aproape trei sferturi din Adunarea Generală pentru a egala – dacă nu chiar mai bine – sprijinul primit pentru mai multe rezoluții anul trecut.

„Contăm pe un sprijin foarte larg din partea membrilor. Miza nu este doar soarta Ucrainei, ci și respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a fiecărui stat”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene, Olof Skoog, care a contribuit la conducerea elaborării rezoluției Adunării Generale.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a refuzat să comenteze proiectul de rezoluție, pe care statele membre l-au primit miercuri.

Adunarea Generală a fost punctul central al acțiunii ONU privind Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost paralizat de Rusia, care deține dreptul de veto alături de Statele Unite, China, Franța și Marea Britanie.

În schimb, Consiliul de Securitate a organizat zeci de reuniuni privind Ucraina în ultimul an și va discuta din nou despre război vinerea viitoare, în cadrul unei reuniuni ministeriale. Diplomații spun că este puțin probabil ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov să călătorească la New York.

Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar au greutate politică.

Plan de pace în 10 puncte

Ucraina a dorit ca proiectul de rezoluție al Adunării Generale să consacre un plan de pace în 10 puncte propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar diplomații au declarat că proiectul a fost simplificat în încercarea de a obține cât mai mult sprijin posibil.

Pe măsură ce Rusia și Occidentul și-au disputat influența diplomatică, unele state – în special din sudul lumii – se tem că sunt înghesuite în mijlocul unei intense rivalități geopolitice.

Rusia a fost izolată din punct de vedere diplomatic anul trecut, când 141 de state au votat la 2 martie pentru a denunța invazia sa și a cere Moscovei să-și retragă trupele. La doar câteva săptămâni mai târziu, 140 de state au votat pentru a cere accesul la ajutor și protecția civililor și au criticat Rusia pentru crearea unei situații umanitare „dezastruoase” în Ucraina vecină.

Rusia afirmă că a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” pentru a „denazifica” Ucraina și a proteja vorbitorii de limbă rusă și, de asemenea, acuză acum Occidentul că duce un „război prin procură” împotriva sa prin înarmarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni Moscovei.

Statele Unite și aliații occidentali au calificat invazia drept o acaparare neprovocată a teritoriului împotriva unei națiuni suverane.

La Națiunile Unite, Statele Unite și alte țări occidentale s-au străduit să mențină sprijinul diplomatic pentru Ucraina, concentrându-se pe Carta fondatoare a ONU, al cărei principiu-cheie este respectul pentru suveranitate și integritate teritorială.

„Nu poți fi neutru atunci când există o țară care atacă o altă țară”, a declarat luna trecută ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield. „Este un atac la adresa Cartei ONU. Este un atac la suveranitatea unei țări independente. Este un atac asupra unui vecin”.