OMS cere Chinei date în timp real privind explozia de noi cazuri Covid. Tot mai multe state solicită teste obligatorii
Mass-media de stat din China a minimizat marți gravitatea valului de COVID-19 care se abate asupra țării, iar oamenii de știință chinezi sunt așteptați să prezinte Organizației Mondiale a Sănătății o informare cu privire la evoluția virusului în cursul zilei.
Schimbarea bruscă a Chinei în ceea ce privește controalele COVID la 7 decembrie, precum și acuratețea datelor sale privind cazurile și mortalitatea, au fost supuse unui control tot mai atent în țară și în străinătate și au determinat unele țări să impună restricții de călătorie.
China a raportat luni trei decese
Schimbarea de politică a avut loc în urma protestelor față de abordarea „zero COVID” susținută de președintele Xi Jinping, marcând cea mai puternică demonstrație de sfidare publică din deceniul în care a fost președinte și a coincis cu cea mai slabă creștere economică a Chinei din aproape jumătate de secol.
Pe măsură ce virusul se răspândește, firmele de pompe funebre raportează o creștere a cererii pentru serviciile lor, iar experții internaționali în domeniul sănătății preconizează cel puțin un milion de decese în cea mai populată țară din lume în acest an.
China a raportat luni trei noi decese cauzate de COVID, față de unul duminică. Bilanțul oficial al deceselor de la începutul pandemiei se ridică acum la 5.253 de morți.
Într-un articol publicat marți, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist, a citat mai mulți experți chinezi care au declarat că boala provocată de virus a fost relativ ușoară pentru majoritatea oamenilor.
„Bolile grave și critice reprezintă între 3% și 4% dintre pacienții infectați internați în prezent în spitalele desemnate din Beijing”, a declarat pentru ziar Tong Zhaohui, vicepreședintele Spitalului Chaoyang din Beijing, potrivit Reuters.
Kang Yan, șeful Spitalului Tianfu din China de Vest al Universității Sichuan, a declarat că, în ultimele trei săptămâni, un total de 46 de pacienți în stare critică au fost internați în unitățile de terapie intensivă, reprezentând aproximativ 1% din infecțiile simptomatice.
Mai mult de 80% dintre cei care locuiesc în provincia Sichuan din sud-vestul țării au fost infectați, au declarat autoritățile sanitare locale.
OMS cere informații în timp real
Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat vineri oficialii din domeniul sănătății din China să împărtășească în mod regulat informații specifice și în timp real cu privire la situația COVID.
Agenția a invitat oamenii de știință chinezi să prezinte date detaliate privind secvențierea virusului la o reuniune a unui grup consultativ tehnic programată pentru marți. De asemenea, a cerut Chinei să împărtășească date privind spitalizările, decesele și vaccinările.
Uniunea Europeană a oferit vaccinuri COVID gratuite Chinei pentru a ajuta la limitarea epidemiei, a raportat marți Financial Times.
Oficialii guvernamentali din domeniul sănătății din UE vor purta miercuri discuții cu privire la un răspuns coordonat la epidemia din China, a declarat luni președinția suedeză a UE.
Statele Unite, Franța, Australia, India și alte state vor solicita teste COVID obligatorii pentru cei care călătoresc din China, în timp ce Belgia a declarat că va testa apele reziduale din avioanele provenite din China pentru a detecta noi variante de COVID.
China a respins criticile aduse datelor sale privind COVID și a declarat că orice nouă mutație ar putea fi mai infecțioasă, dar mai puțin dăunătoare.