30 mai 2023 | 09:45

Obligatoriu pentru toți proprietarii de mașini: foaia care nu-ți va lipsi de la RAR, dacă îți vei tranzacționa autoturismul în 2024

ACTUALITATE
Obligatoriu pentru toți proprietarii de mașini: foaia care nu-ți va lipsi de la RAR, dacă îți vei tranzacționa autoturismul în 2024

În cazul în care vrei să-ți vinzi mașina începând cu anul următor, află că legea se schimbă, astfel că vei avea nevoie de un act suplimentar de la RAR, după cum vei afla în cele ce urmează.

Mai exact, Legea 142/2023, care regelementează amănuntele cu privire la registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, a fost recent promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, în data de 26 mai.

Pe cale de consecință, va trebui să ții cont de ea, de acum încolo, dacă vinzi sau, deopotrivă, dacă ai în vedere achiziționarea unui autoturism.

obligatoriu-tranzactii-rar-2024-act-important

Ce prevede noua lege, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Conform legii, Articolul 1, Regia Autonomă Registrul Auto Român denumită în continuare RAR, înființează și gestionează registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

În ceea ce privește Articolul 2, acesta prevede că „Registrul este constituit din informațiile obţinute de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de RAR care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al stațiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislației în vigoare, din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați conform legislaţiei în vigoare care desfășoară activități de reparaţii, de întreținere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, denumiţi în continuare operatori economici autorizaţi, precum și din informațiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi”.

Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de un istoric al mașinii pe care o tranzaționezi, astfel încât eventualul cumpărător să știe exact ceea ce cumpără de la tine. În condițiile în care tu ești cumpărătorul, evident că această lege îți va fi de mare ajutor.

Totul va intra în vigoare în toamna anului 2024.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele