Obligatoriu până pe 28 februarie, în toată România: cine trebuie să se înregistreze în Sistemul de Garanție Returnare

de: Ozana Mazilu
12 01. 2023

S-a dat lege pentru producătorii și comercianții români. Astfel, producătorii şi comercianţii au termen până la 28 februarie 2023 să se înregistreze în Sistemul de Garanţie Returnare (SGR).

Hotărârea a fost adoptată, miercuri, de Guvern, pentru modificarea şi completarea HG 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Producătorii şi comercianţii trebuie să se înregistreze în Sistemul de Garanţie Returnare

Astfel, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Ca referință, sistemul de garanție-returnare vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin, etc) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Potrivit Hotărârii 1074/2021, Sistemul de Garanţie Returnare (SGR) va fi obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar aceştia au obligaţia de a se înregistra în SGR cu cel puţin 150 de zile înainte de această dată.

Toți comercianții din România care pun în vânzare produse din categoriile: apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau alte băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, au o serie de obligații legale în raport cu Sistemul de Garanţie-Returnare care va deveni funcțional în România începând cu 30 noiembrie 2023, potrivit unui anunț al Ministerului Mediului. Cu alte cuvinte, înainte ca sistemul respectiv să-și demonstreze în mod autentic utilitatea, la finele anului, deja va fi fost utilizat ca pretext pentru amenzi fabuloase.

Înregistrarea în baza de date a SGR este obligatorie chiar și pentru cele mai mici firmulițe din România și PFA-uri, în cazul în care comercializează produsele listate mai sus. Din datele RetuRo, acest proces care ar trebui să se încheie până la 28 februarie 2023, se va reflecta în semnarea a aproximativ 100.000 de contracte.