14 mart. 2023 | 12:18

Obligatoriu în toată România, din 15 martie, se lasă cu amenzi: schimbarea pe care o s-o vezi la fiecare ieșire în oraș

ACTUALITATE
Obligatoriu în toată România, din 15 martie, se lasă cu amenzi: schimbarea pe care o s-o vezi la fiecare ieșire în oraș

Din 15 martie intră în vigoare o schimbare legislativă foarte importantă legată de experiența românilor în interacțiunea cu HoReCa, indiferent dacă vorbim de restaurante, fast-food-uri sau cantine. Acestea trebuie să se adapteze la avertismentul ANPC sau să sufere consecințele sub formă de amenzi.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început săptămâna cu un mesaj legat de schimbarea legislativă ce își va face simțite efectele în piața din România începând cu mijlocul acestei săptămâni, 15 martie. Este vorba de obligativitatea tuturor localurilor care servesc preparate alimentare să liste în meniu absolut toate ingredientele folosite pentru fiecare preparat în parte, pe lângă valoarea nutrițională a mâncărurilor. Pe lângă gramajul pe care îl vezi de mult timp în meniurile restaurantelor, vei vedea cantitatea produsului, valoarea nutritivă, aditivii și alergenii. Pentru că acest efort logistic se va reflecta în costuri suplimentare pentru restaurante, fast-food-uri și cantine, ne putem aștepta fără emoții la scumpiri mai mult sau mai puțin semnificative.

S-a schimbat legea în HoReCa, obligații noi pentru patronii de restaurante

În teorie, noua legislație ar fi trebuit să-și facă simțite efectele din luna decembrie 2022, dar s-a amânat termenul până la mijlocul acestei luni. Cei care nu se conformează, în prima etapă vor primi avertismente, iar ulterior vor fi amendați.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au transmis reprezentanții ANPC.

Este important de reținut că aceasta este departe de a fi o inițiativă la nivel național, ci, mai degrabă, o aliniere la practici europene. Din acest motiv, vom vedea lângă produsul alimentar, în paranteză și numărul de E-uri pe care îl conține.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food.

Am emis un ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe.

În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu în cadrul unei conferințe de presă.

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”.

Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!”… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.

În acest ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a adăugat președintele ANPC.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele