24 feb. 2023 | 09:39

Obligatoriu în toată România, amendă de până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc: greșeala care te poate costa scump

ACTUALITATE
Obligatoriu în toată România, amendă de până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc: greșeala care te poate costa scump

Toți românii care stau la bloc trebuie să se supună unui set surprinzător de aspru de reguli. Alternativa constă într-un pachet usturător de sancțiuni și amenzi. Fără să-ți dai seama, poți primi și sancțiuni de până la 6000 de lei.

În cazul în care locuiești într-un apartament în România, trebuie să respecți legislația în vigoare, iar aceasta include și referințe la un așa numit program de ore de liniște. Orele de liniște sunt între 22:00 și 8:00, respectiv 13:00 – 14:00, în mod oficial. În practică, acestea pot suferi modificări în urma unei decizii a adunării generale a asociației de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea că programul de liniște de la amiază să fie între 13:00 și 16:00, de exemplu. Ca o notă de subsol, este obligatoriu ca acest program de liniște să fie afișat la intrarea în bloc, pentru ca toți locatarii să îl poată vedea.

Amenzi de la 1500 de lei la 6000 de lei pentru românii care fac asta

Cei care nu respectă orele de liniște în bloc riscă să fie sancționați cu până la 1500 de lei. Amenda poate crește și peste această valoare, dacă persoana sancționată nu este la prima abatere. În situații extreme, poți ajunge în situația de a executa ore de muncă în folosul comunității. Pedepsele sunt aplicate de Poliție, deci dacă te afli în situația în care un vecin nu respectă prevederile menționate mai sus, este suficient să sunați la 112. În condiții ideale, agenții ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot și să aplice sancțiunile potrivite.

Vizavi de particularitățile pe care trebuie să le ai în vedere când stai la bloc în timpul unui cutremur, acestea au fost enunțat în urmă cu câteva zile de către Raed Arafat. ”Din timp recomandăm să intre oamenii pe platforma FIIPregătit.ro, să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Panica poate duce la greșeli mari. Dacă fugi de acasă și te prinde pe casa scărilor e și mai mare riscul. Primul lucru: oprești gazul și te ascunzi sub masă. Nu sub grindă, că nu mai sunt corelate grinzile cu tocul ușii.

Una din recomandările date: să deschizi ușa apartamentului pentru că ușile se blochează. Important e să le citească lumea înainte aceste recomandări, nu după cutremur. Nu e bine să pui deasupra patului un tablou greu pentru că ar putea să cadă pe tine în timpul cutremurului”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

În unele situaţii, amenda poate ajunge până la 6.000 de lei, dacă o persoană continuă să perturbe liniştea vecinilor de mai multe ori în 24 de ore. Dar sancțiunile pot fi și mai mari, dacă vecinii care se consideră afectați de zgomotele produse de un locatar fac plângere în instanță, potrivit ziare.com.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele