Obiceiul urât, dar des întâlnit, care poate duce la îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2. Ce arată un studiu
Un motiv suplimentar pentru a evita să vă scobiți nasul, în afară de faptul că este nepotrivit și poate fi legat de riscul de a avea demență, este că ar putea crește probabilitatea de a contracta COVID-19, conform unui studiu recent. Obiceiul urât poate duce la îmbolnăvirea organismului fără a vă putea da seama.
Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam din Țările de Jos au dorit să investigheze riscul mai mare de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și cum obiceiuri precum scobitul în nas sau purtarea ochelarilor pot influența această probabilitate.
Un grup de 219 profesioniști din domeniul sănătății a participat la sondajul studiului, iar cei care au recunoscut că își curăță nasul au avut un risc mai mare de a dezvolta COVID-19 în decurs de șase luni: rata de infectare a fost de 17% pentru cei care își curăță nasul frecvent, comparativ cu 5,9% pentru ceilalți.
Este important să subliniem că acest studiu nu demonstrează că curățarea nasului a cauzat infecția; indică doar o asociere. Cu toate acestea, cercetătorii cred că actul de curățare a nasului ar putea transfera agenți patogeni nesănătoși în mucoasa nazală.
Ce obicei urât poate duce la îmbolnăvirea organismului
Cercetătorii susțin că este posibil ca virusul să circule în ambele direcții aici. Se știe că există o încărcătură virală mare pentru SARS-CoV-2 în mucoasa nazală imediat după infectare și înainte de apariția simptomelor, ceea ce ar putea fi transferată pe suprafețele comune de lucru prin curățarea nasului.
De asemenea, obiceiul ar putea fi responsabil pentru transmiterea virusului de la o persoană la alta, în cazul în care acesta ajunge în nas, unde apoi poate provoca infecție. Cercetătorii nu sunt complet siguri de acest lucru, dar este o posibilitate.
Nu există încă dovezi științifice definitive cu privire la motivul pentru care oamenii își curăță nasul, dar este cunoscut că acest obicei poate afecta microbiomul cavităților nazale și nu doar oamenii au acest obicei.
Studiul se bazează pe auto-raportare și ar necesita mai multe experimente controlate pentru a susține complet aceste concluzii, însă el deschide noi perspective asupra modului în care COVID-19 poate fi contractat, în special în mediile medicale.
Deși infecțiile cu SARS-CoV-2 nu au dispărut și simptomele pot persista timp de câteva luni sau chiar mai mult la unele persoane, cercetătorii sunt în continuare interesați să studieze modul de răspândire al COVID-19.
„Curățarea nasului nu a fost considerată anterior un factor de risc pentru contractarea SARS-CoV-2. Descoperirile noastre subliniază importanța cavității nazale ca principală cale de tranzit pentru SARS-CoV-2”, menționează cercetătorii, potrivit studiului publicat în PLOS ONE.