Oamenii preistorici au stăpânit focul mai devreme decât se credea. Când s-a întâmplat asta, ce au descoperit cercetătorii
Stăpânirea focului a fost una dintre cele mai realizări ale speciei umane, acest lucru schimbându-i fundamental soarta și determinându-i progresul ulterior în mai toate aspectele. O descoperirea recentă arată că oamenii primitivi din Europa au reușit să controleze puterea acestuia mult mai devreme decât se credea anterior.
Oamenii preistorici au stăpânit focul mai devreme decât se credea
Oamenii preistorici care au trăit în Europa se pare că au fost capabili să stăpânească focul cu mult mai mult timp înainte față de estimările făcute până acum de oamenii de știință.
Într-un studiu nou, publicat în Scientific Reports, cercetătorii au studiat mostre luate din uriașul sit arheologic Valdocarros II, situat la est de Madrid, capitala Spaniei. Utilizând analiza chimică criminalistică, eu au descoperit anumite componente care indică în mod clar că anumite obiecte au fost arse în foc.
Mai mult, acest lucru nu pare produsul unui simplu accident ori al incendiilor de pădure. Experții au pus accent pe dovezile care arată că oamenii ar fi stat în jurul unui foc făcut în mod controlat de ei, acest lucru fiind unul „organizat” ce a jucat, probabil, un rol esențial în interacțiunile lor sociale.
Iar datarea a arătat că aceste lucruri s-au petrecut acum 245.000 de ani, cu 50.000 de ani mai devreme decât estimările anterioare referitoare la folosirea voluntară a focului de către locuitorii zonei europene.
Se știe deja că Europa a fost locuită de specii primitive de oameni, inclusiv cei de Neandherthal și Homo Erectus. În afara Europei, există dovezi de folosire și mai timpurie a focului.
Când s-a întâmplat asta, ce au descoperit cercetătorii
Chiar dacă datarea este încă disputată între cercetători, sunt dovezi ce arată că Homo Erectus folosea și controla focul încă de acum 1,6 milioane de ani., așa cum s-a descoperit într-un sit din paleoliticul inferior din Israel.
„Am descoperit dovezi clare că acele obiecte au fost arse, iar rămășițele erau organizate după un anumit tipar, ceea ce sugerează că oamenii făceau și controlau focul, fie că îl foloseau pentru prepararea hranei sau pentru a se apăra de dușmani ori animale sălbatice.
Modelul spațial ne arată că ei încercuiau cu el ceva ca o locuință sau o zonă de dormit, o cameră sau o bucătărie ori o incintă pentru animale”, a spus Dr. Clayton Magill, profesor-asistent la Uniersitatea Heriot-Watt din Scoția, într-o declarație.
Este încă neclar despre ce specie anume de hominizi ar fi vorba, dar potrivit celor mai multe teorii, Homo Sapiens modern nu a ajuns în vestul Europei decât cu acum aproximativ 50.000 de ani în urmă, așa că este foarte probabil ca o altă specie umană să fi fost responsabilă de acea folosire timpurie a focului.
Înțelegerea acestei cronologii nu este un lucru minor. Aflând când anume strămoșii noștri au stăpânit focul, putem deduce tot felul de informații despre alimentația lor, despre comportamentul social, abilitățile cognitive etc.
„Acest lucru este important pentru că specia noastră este definită prin folosirea conștientă a focului. A fi capabil să gătești hrana este unul dintre lucrurile care a dus la succesul speciei umane, din punct de vedere al evoluției sale.
Focul a adus, de asemenea, protecție și conexiuni familiale mai puternice. Iar acum avea dovada incontestabilă că oamenii ce trăiau în Europa putea face și stinge un foc cu 50.000 de ani mai devreme decât se credea până acum”, a mai explicat Dr. Magill.