13 nov. 2023 | 11:40

Oamenii preferă să nu știe consecințele acțiunilor lor: Care este motivul, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Oamenii preferă să nu știe consecințele acțiunilor lor: Care este motivul, conform cercetătorilor

40% dintre oameni aleg de bunăvoie ignoranța. Motivul psihologic conform cercetătorilor îl aflăm în rândurile următoare.

De ce aleg oamenii să nu știe consecințele acțiunilor lor

Potrivit unor noi cercetări, 40 la sută dintre oameni ar prefera să nu cunoască consecințele acțiunilor lor – alegând ignoranța – astfel încât să aibă o scuză pentru a acționa egoist.

„Exemple de astfel de ignoranță intenționată abundă în viața de zi cu zi, cum ar fi atunci când consumatorii ignoră informațiile despre originile problematice ale produselor pe care le cumpără”, a declarat autorul principal Linh Vu, MS, doctorand la Universitatea din Amsterdam din Olanda, într-o declarație.

„Am vrut să știm cât de răspândită și cât de dăunătoare este ignoranța intenționată, precum și de ce oamenii se implică în ea”.

Vu și colegii săi au efectuat o meta-analiză a 22 de studii publicate anterior, care au avut un total de 6.531 de participanți. Fiecare studiu a avut loc fie într-un laborator de cercetare, fie online și toate au inclus un fel de aranjament în care unii participanți au învățat consecințele acțiunilor lor, în timp ce alții au putut să refuze aceste informații dacă doreau.

Vezi și: Genul unui frate ne influențează propria noastră personalitate? Un nou studiu major răspunde la o întrebare veche

Vezi și: Când vine vorba de conflict, poți fi un ursuleț de pluș sau un rechin: ce personalitate ai, conform psihologilor

De exemplu, într-un studiu important, participanții ar putea alege să primească șase dolari pentru ei înșiși și un dolar pentru un alt beneficiar. În mod alternativ, participantul, cunoscut sub numele de „cel care decide” ar putea alege să primească cinci dolari și aceeași sumă ar fi plătită unui alt destinatar. Evident, prima variantă este mult mai puțin altruistă decât a doua.

Ce au arătat studiile

În condiția de control, în care participanții cunoșteau consecințele deciziei lor, 74% au acționat altruist și au ales a doua opțiune care a oferit beneficii mai mari pentru un alt beneficiar la prețul de un dolar pentru ei înșiși. Cu toate acestea, într-o situație în care participanții nu știau cum alegerea lor i-ar afecta pe ceilalți – în care, pur și simplu, au înțeles că există o șansă de 50% ca decizia lor să aibă un impact negativ asupra celuilalt destinatar – lucrurile au fost diferite.

În această configurație, participanții ar putea alege în secret să învețe rezultatul selectării primei sau celei de-a doua opțiuni. Studiul a constatat că aproximativ 44% dintre factorii de decizie au ales ignoranța. Studiul a arătat că unii oameni au evitat în mod activ informațiile, mai ales dacă aceste informații erau legate direct de alegerile lor.

Acest lucru, susțin autorii, le-a permis acestor participanți să continue să acționeze egoist, păstrând în același timp un sentiment că sunt indivizi altruiști.

Vezi și: Unele trăsături de personalitate par a fi legate de tulburări cognitive mai târziu în viață, conform cercetătorilor

Noua meta-analiză a susținut această interpretare. Potrivit lui Shaul Shalvi, coautor și profesor de etică comportamentală la Universitatea din Amsterdam, cei care au ales să învețe consecințele acțiunilor lor au avut cu șapte puncte procentuale mai multe șanse de a fi altruiști în comparație cu participanții cărora li s-au oferit informațiile în mod implicit. Acest lucru sugerează că oamenii cu adevărat generoși aleg să învețe despre rezultatele alegerilor lor.