22 ian. 2023 | 12:03

Oamenii de știință au prelungit durata de viață la șoareci: ce arată ultimele studii

ACTUALITATE
Oamenii de știință au prelungit durata de viață la șoareci: ce arată ultimele studii

Startup-ul biotehnologic Rejuvenate Bio, cu sediul în San Diego, face o afirmație majoră, care probabil va atrage o atenție uimitoare din partea comunității științifice: tehnologia sa a fost capabilă să prelungească în mod semnificativ viața șoarecilor în vârstă.

Potrivit unui articol care nu a fost încă revizuit, oamenii de știință de la companie spun că o injecție care reprogramează genele în corpurile șoarecilor seniori le-a dublat efectiv durata de viață rămasă, relatează MIT Technology Review.

În teste, compania a descoperit că șoarecii tratați au trăit încă 18 săptămâni în medie. Cei care nu au fost tratați într-un grup de control au trăit doar încă nouă săptămâni. În general, spun ei, șoarecii modificați genetic au trăit cu aproximativ șapte procente mai mult în general.

Tratamentul funcționează prin expunerea celulelor șoarecilor la diferite proteine care se găsesc de obicei în embrionii în stadiu incipient, modificându-le proprietățile genetice. Biologul japonez Shinya Yamanaka a inventat această tehnică în 2012, ceea ce i-a adus premiul Nobel.

Dar înainte de a putea sărbători descoperirile lui Rejuvenate Bio ca o descoperire științifică, cercetătorii externi vor trebui să parcurgă afirmațiile startup-ului cu mare atenție.

Cum au prelungit viața la șoareci cercetătorii

În primul rând, încă nu înțelegem pe deplin riscurile reprogramării genelor în acest mod. Unele teste au arătat deja că provoacă cancer la șoareci, după cum subliniază MIT Tech. Și, la sfârșitul zilei, șoarecii sunt organisme simple, în comparație cu oamenii.

Compania, totuși, este emoționată: „Aceasta este o tehnologie puternică și aici este dovada conceptului”, a declarat CEO-ul Rejuvenate Bio, Noah Davidson, pentru MIT Tech. „Am vrut să arăt că este, de fapt, ceva ce putem face pentru populația noastră în vârstă”.

Experimentele anterioare ale Institutului Salk au arătat că șoarecii care sufereau de o afecțiune de îmbătrânire prematură au putut trăi mai mult după ce au primit tratamentul.

Dar funcționează și pentru șoarecii sănătoși? În ciuda anilor de cercetări ale diferitelor grupuri, răspunsul rămâne neclar.

„Diferite grupuri au încercat acest experiment, iar datele nu au fost pozitive până acum”, a declarat pentru MIT Tech Alejandro Ocampo, biolog la Universitatea din Lausanne, în Elveția, care a fost implicat în experimentele Institutului Salk.

Rejuvenate Bio susține că tehnica sa este diferită. Reprogramarea se face folosind terapia genică, care, după cum susține Davidson, o face mai mult ca tratamentele pe care oamenii și nu doar șoarecii le-ar putea primi, în cele din urmă.

Compania lucrează la terapii similare atât pentru câinii de companie, cât și pentru oamenii care suferă de afecțiuni medicale specifice, inclusiv insuficiență