24 apr. 2023 | 10:18

Oamenii de știință au făcut o „descoperire majoră”: ar putea încetini procesul de îmbătrânire

ACTUALITATE
Oamenii de știință au făcut o „descoperire majoră”: ar putea încetini procesul de îmbătrânire

În ciuda secolelor de cercetare și progres în medicină, există încă multe mistere care rămân nerezolvate, principalul dintre ele fiind înțelegerea cauzelor îmbătrânirii și a modului în care o putem încetini sau inversa.

Dar un nou studiu publicat în revista științifică Nature poate să fi găsit, în sfârșit, răspunsurile la aceste întrebări.

Cercetătorii de la Universitatea din Köln din Germania nu numai că au descoperit că transcripția genelor – procesul prin care o celulă face o copie ARN a unei catene de ADN – devine mai rapidă odată cu vârsta, dar mai puțin precisă și mai predispusă la erori; au descoperit, de asemenea, că anumite procese ne-ar putea ajuta să inversăm acest declin.

Procesul de îmbătrânire ar putea fi încetinit

„Acesta este, până acum, singurul moment eureka din viața mea. Adică, acesta este un tip de descoperire pe care nu o faci o dată la două zile”, a spus dr. Andreas Beyer, cercetătorul principal, care a numit descoperirile „foarte importante”.

„Este o furtună pe Twitter. Unii colegi sunt foarte încântați”, a declarat el pentru Euronews Next.

Înainte ca Beyer și echipa sa să-și înceapă proiectul lor de investigație în urmă cu zece ani, studiul tipic privind îmbătrânirea „s-a uitat doar la expresia diferențială a genelor”, spune Beyer. Studiile anterioare, explică el, puneau întrebări precum „când îmbătrânești, ce gene sunt activate și ce gene sunt oprite?”, dar și „cum schimbă asta reglarea sau metabolismul în celulă?”.

Dar nimeni nu a întrebat cum se schimbă procesul de transcriere în sine pe măsură ce îmbătrânim, o linie de anchetă care ar putea oferi informații care să ne ajute, în cele din urmă, să inversăm sau să oprim declinul.

Transcripția este fundamentală pentru cercetarea lui Beyer, deoarece este procesul prin care o celulă face o copie ARN a unei bucăți de ADN. Această copie este importantă, deoarece poartă informația genetică necesară pentru a produce noi proteine într-o celulă. Proteinele determină sănătatea și funcția celulelor, iar celulele structurează apoi toate ființele vii.

De-a lungul vieții noastre, celulele noastre se regenerează, „dar fiecare celulă este diferită și ceea ce le face diferite sunt diferitele gene care sunt activate în ea”, explică Beyer. „Această activare se numește transcripție”. Deoarece genele dau celulelor scopul lor, transcripția lor trebuie să fie perfectă.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele