Oamenii de știință au descoperit o stea care „fuge” prin galaxia noastră cu o viteză incredibilă: ce înseamnă, de fapt, acest fenomen
Cercetătorii au descoperit cea mai rapidă stea cunoscută. Se pare ca e urmarea unei explozii a unei alte stele, într-o explozie termonucleară masivă.
Nu este doar o stea care s-a lansat în spațiul intergalactic. Cercetătorii au identificat două astfel de stele care au accelerat la viteze uluitoare.
După cum este detaliat într-o lucrare, cercetătorii au descoperit că o stea numită J1235 s-a deplasat prin Calea Lactee cu o viteză de 1.053 mile pe secundă, în timp ce steaua J0927 a atins 1.420 mile pe secundă.
De ce este această stea atât de rapidă
În total, echipa de cercetare condusă de astrofizicianul de la Harvard Kareem El-Badry a identificat șase noi stele fugare în galaxia noastră, după ce a studiat datele din sondajul Gaia al Agenției Spațiale Europene, dintre care patru probabil au fost eliminate ca urmare a unui tip special de supernovă.
Aceste stele, spun ei, ar putea permite cercetătorilor să găsească noi modalități de a calcula rata natalității acestor stele și de a descoperi mai multe stele la fel ca ele.
Cele patru stele propulsate de explozii sunt ceea ce e cunoscut sub numele de stele de hipervelocitate, cercetătorii sugerând că au fost accelerate de supernove de tip Ia, care apar în sisteme stelare binare, în care o stea este o pitică albă.
În unele dintre aceste sisteme, cealaltă stea începe să agregheze material din companionul său pitic alb, așa cum explică ScienceAlert, care se poate acumula în depozite uriașe de hidrogen gazos. La un moment dat, acest hidrogen gazos explodează într-o detonare termonucleară și chiar declanșează o a doua explozie în interiorul miezului piticii albe.
Drept urmare, cealaltă stea din sistem este lansată în spațiu cu viteze foarte mari, din galaxia noastră. Cercetătorii sugerează că în Calea Lactee pot exista multe stele fugare pe care, pur și simplu, nu le-am descoperit încă. De fapt, unele dintre ele pot fi chiar mai rapide decât cele identificate pentru studiu.