20 iun. 2023 | 09:19

Oamenii au extras atât de multă apă subterană, încât s-a înclinat întregul Pământ: care este pericolul pentru umanitate

ACTUALITATE
Oamenii au extras atât de multă apă subterană, încât s-a înclinat întregul Pământ: care este pericolul pentru umanitate

Din păcate, descoperirile confirmă estimările cu privire la cât de repede epuizăm o resursă vitală, adică apa.

Utilizarea excesivă a apelor subterane nu este doar o preocupare pentru zonele care ar putea rămâne în curând fără resursa de care depindem cel mai mult, ci afectează literalmente întreaga planetă. Acest efect poate fi măsurat prin observarea schimbărilor în locațiile Polului Nord și Sud, despre care un nou studiu arată că s-au deplasat cu aproape 80 de centimetri, în 17 ani. Dacă nu sună prea mult, luați în considerare masa obiectului care s-a înclinat.

Ce se întâmplă cu apa subterană

Ca orice se rotește, rotația Pământului depinde de distribuția sa de masă. Mută masa în centru și accelerează, sau la periferie și încetinește pentru a menține momentul unghiular. În mod similar, dacă masa este mutată doar într-o parte, înclinarea se va modifica pentru a compensa.

De fiecare dată când zbori pentru o vacanță tropicală, schimbi ușor rotația Pământului, restabilind-o (efectul indirect al emisiilor de carbon deoparte) când te întorci. Cu toate acestea, așa cum te poți aștepta, aceste schimbări sunt imperceptibile. Nu este mișcarea a trilioane de tone de apă. În 2021, oamenii de știință au atribuit o schimbare a înclinării Pământului topirii calotelor polare. Dovezile arată acum că un factor mai subtil este în joc: extracția apelor subterane.

Ambele studii se bazează pe date de la Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), o misiune SUA/Germania care urmărește gravitația punctelor planetei pe măsură ce trece peste ele. GRACE a funcționat din 2002, dar datele anterioare au fost folosite pentru a crea o imagine a rotației planetare care datează din anii 1980.

De-a lungul timpului pe care l-au monitorizat cercetătorii, polii Pământului s-au mișcat în raport cu continentele de deasupra, dar rata și-a schimbat direcția și a accelerat dramatic la mijlocul anilor 1990. Acest lucru a fost atribuit topirii cantităților mari de gheață polară și ridicării nivelului mării, provocând o redistribuire către ecuator. Asta face o diferență mult mai mare decât vacanța ta de iarnă, indiferent cât de mult bagaje ai lua și, din păcate, gheața nu se va întoarce prea curând.