25 sept. 2023 | 21:04

O să punem toți lacătul pe ușă, vor fi oameni dați afară peste noapte: noile taxe și impozite bagă spaima în patroni

ACTUALITATE
O să punem toți lacătul pe ușă, vor fi oameni dați afară peste noapte: noile taxe și impozite bagă spaima în patroni

Modificările fiscale care se conturează a fi adoptate în curând sperie din temelii mediul privat românesc. Firmele spun că se va ajunge într-o situație critică și singurele efecte de care se va bucura statul vor fi cele contrare așteptărilor. Adică nu vor fi majorate dările către buget, ci economia va fi dărâmată.

Discuțiile din spațiul public, dar și de la conferințele analiștilor economici, sunt concentrate în continuare pe spectrul fiscal, în condițiile în care Guvernul se pregătește să aducă modificări importante fiscalității.

E posibil ca toamna aceasta deja să intre în vigoare mare parte dintre modificări, schimbări fiind atât în rândul bugetarilor, cât și angajaților și firmelor.

Pregătiți-vă de impact! Noul Cod fiscal ne lovește frontal

Printre altele, amintim că se majorează multe cote de TVA, dar se și elimină unele facilități fiscale.

Oamenii de afaceri de la noi din țară au aruncat deja o privire pe pachetul de măsuri gândit de guvernanți și vin cu un val de critici și de obiecții.

Economiștii, de asemenea, vorbesc despre o povară fiscală ce va fi plasată pe umerii companiilor private.

La ce ne-am putea aștepta? Din nefericire, firmele se confruntă deja cu vremuri grele, ultimii ani aducând provocări uriașe pentru cele mai multe domenii de activitate, dar și scumpiri, odată cu inflația și explozia dobânzilor. Acum, cu o fiscalitate mai dură, e posibil să asistăm al concedieri, la creșterea șomajului, la scăderea investițiilor și la pierderea competitivității României.

„Impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în țările dezvoltate tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă, implicit, profituri pe măsură. Marjele de profit diferă de la un sector economic la altul, dar și în funcție de contextul economic. Conform estimărilor noastre 756 de companii pot fi eligibile (impozitul pe profit < 1% din CA), 20 fiind instituții de credit, iar 335 de companii ar plăti în continuare 16% impozit pe profit.

Suma pe care estimăm că Ministerul Finanțelor o va încasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde lei. Țin să menționez că aceste estimări iau în calcul doar cifrele din bilanț ale companiilor așa cum ele sunt prezentate pe site-ul MEF nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege care in anumite situații pot fi chiar mai mari”, a explicat Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale și juridice Pwc România, în cadrul conferinței „Pregătiți pentru modificările de taxe și impozite?”.